szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Még nem tudjuk, ki tette ezt és miért," de a felelősöket megtaláljuk - mondta helyi idő szerint hétfő délután Barack Obama amerikai elnök, aki azt követően tartott beszédet, hogy a bostoni maraton finisénél két robbanás megölt két embert és közel százat megsebesített.

Obama teljes támogatásáról biztosította a bostoni hatóságokat, és azt mondta, minden szövetségi segítséget megadnak a kialakult helyzetben. Az amerikai nép imádkozni fog Bostonért - tette hozzá az elnök, aki feleségével együtt együttérez az áldozatokkal.

©
Obama beszédében azt mondta, az amerikai hatóságok meg fogják találni azokat, akik elkövették a robbantásokat, és mindent megtesznek majd, hogy felelősségre vonják őket, a tettesek az igazságszolgáltatás teljes súlyát érezni fogják.

Óvatosan fogalmazott, nem említett terrortámadást. Hozzátette, az ilyen napokon nincsenek demokraták és republikánusok, csak amerikaiak, akiket egyesít a honfitársaik iránt érzett aggodalom.

A két robbantás egy órával a befutás után, helyi idő szerint délután három körül történt, a Boylston utca két ellentétes oldalán. Az első robbanás füstbe borította a környéket, a második robbanás 10 másodperccel az első után hallatszott. Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be.

©

Úgy tudjuk, a bostoni maratonon két magyar futó is indult, Simonyi Balázs és Kovács Attila, ők a 2013 Boston Marathon honlapjának adatai szerint már beértek a célba, amikor a robbantás történt.

Simonyi Balázst hiába kereste a hvg.hu, de Gusztos Péter egyori politikusnak, a Suhanj! Alapítvány vezetőjének sikerült elérnie a sportoló barátnőjét, aki annyit mondott: jól vannak, a robbantásnál már nem voltak a közelben.

A külügyminisztérium szóvivője a hvg.hu érdeklődésére korábban elmondta: a New Yorki magyar főkonzul felvette a kapcsolatot a bostoni tiszteletbeli konzullal, ő tájékozódik a magyarok sorsáról.

Folyamatosan frissülő cikkben tudósítunk a bostoni robbantás fejleményeiről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Kutyaviadal-szervezőkön ütött rajta a TEK

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját

Jakab Péter Tiborcz Istvánról beszélt volna a parlamentben, de kikapcsolták a mikrofonját