szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy népszerű maori szerelmes dal hangzott el az új-zélandi parlamentben azután, hogy megszavazták szerdán a melegházasságok legalizálásával kapcsolatos javaslatot. A képviselők egy része és az ülésterem karzatán lévő emberek énekeltek, de mindenki felállva hallgatta őket. Új-Zéland a tizennegyedik ország lesz a világon, ahol a melegek is házasodhatnak.

A szerdai szavazás eredményék kihirdetése után az ülésteremben üdvrivalgás és taps tört ki, a képviselők nagy része felállt a helyéről, majd mielőtt az ülést vezető elnök befejezhette volna a mondatát, valaki dalra fakadt, és a jelenlévők nagy része követte őt - derül ki a slate.com-on látható videóból.

Az ázsiai-csendes-óceáni térségben elsőként Új-Zélandon is legalizálták szerdán a melegházasságot. A helyi idő szerint szerda este tartott parlamenti szavazáson 77 képviselő voksolt a melegházasság engedélyezése mellett, 44 pedig ellene. Várhatóan augusztusban állhatnak először oltár elé az új-zélandi homoszexuális párok.

A reformjavaslatot az ellenzék fő erejének számító Munkáspárt egyik meleg képviselője, Louisa Wall terjesztette elő. "A törvény eddig alsóbbrendűnek tekintette az új-zélandi homoszexuálisokat a többi polgárnál" - mutatott rá a képviselőnő, hozzátéve, hogy a házasság fogalmának mostani jogszabályi módosításával az állam ezentúl a társadalom egyik csoportját sem diszkriminálja a szexuális orientáció függvényében. John Key jobbközép kormányfő is támogatta az indítványt.

A szavazás után többen gratuláltak a javaslatot előterjesztő képviselőnek, aki aztán csatlakozott az éneklőkhöz.

A 4,5 milliós Új-Zéland a 14. ország a világon, ahol engedélyezték az azonos neműek házasságát. Korábban Dániában, Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Kanadában, a Dél-afrikai Köztársaságban, Norvégiában, Svédországban, Portugáliában, Izlandon, Argentínában, Uruguayban és legutóbb Franciaországban hoztak ugyanilyen döntést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt

BKK: Forgalomba állítottunk minden létező buszt, villamost, trolit és metrószerelvényt

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Végre szabad a Rockefeller Center karácsonyfájában rejtőzködő bagoly

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást

Rendkívüli szünetet rendeltek több amerikai iskolában, miután hackerek lehetetlenné tették a tanítást