szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Testvére szerint nagy kő esett le XVI. Benedek szívéről, mióta nem ő a katolikus egyházfő. Georg Ratzinger az egyik brit lapnak azt mondta, hogy öccse boldogan él a Castel Gandolfo-i pápai rezidencián, és örül, hogy megszabadult a vezetői feladatokkal járó felelősségtől. A születésnapjára készült, sokak szerint kínos portréval kapcsolatban azonban diplomatikusan nyilatkozott az idősebbik Ratzinger-fivér.

XVI. Benedek 600 év után az első pápa volt, aki lemondott posztjáról februárban, majd visszavonult a Róma déli részén található rezidenciára. 88 éves bátyja múlt héten utazott hozzá Németországból, hogy megünnepeljék az egykori egyházfő 86. születésnapját. Georg Ratzinger egyébként annak idején szintén a papi hivatást választotta.

A brit The Daily Telegraph című lapnak Georg Ratzinger azt nyilatkozta regensburgi otthonából, hogy öccsének nincs súlyos betegsége, de kora miatt sokat gyengélkedik már. Az egyház problémái ugyanúgy érdeklik, megkönnyebbült azonban, hogy ezek a gondok már nem az ő vállát nyomják – tette hozzá.

XVI. Benedek lemondásakor olyan hírek terjengtek, hogy megromlott a látása és a hallása, valamint egy évtizeddel korábban már pacemakert is beültettek a szervezetébe. Egy német újságíró, Peter Seewald pedig arról beszélt, hogy sosem látta még annyira rossz bőrben a volt egyházfőt, mint amilyenben legutóbbi találkozásukkor volt – emlékeztet a lap.

A 86. születésnapra festett portré
©

A két Ratzinger-fivér egyébként jó testvérek: hetente beszélnek telefonon, sőt, Georg már a bejelentés előtt hetekkel tudta, hogy öccse lemondani készül.

A visszavonult pápa most örül, hogy újra van ideje imádkozni, olvasni és zongorázni. A Castel Gandolfo-i pápai rezidencia ráadásul nagyon szép helyen van, ideális a pihenéshez. Nem marad ugyanakkor végleg itt: a tervek szerint visszatér a Vatikánba, ha befejezték leendő otthona átépítését.

XVI. Benedek 86. születésnapjára egy portrét kapott, amelyet egy német művész, Michael Triegel festett.

A kép azonban nem nyerte el mindenki tetszését a vatikáni német nagykövetségen rendezett ünnepségen: volt, aki úgy vélte, hogy azon a pápa pufi arcú és a tekintete is furcsa.

Georg Ratzinger azt mondta: halotta, hogy a portré nem tetszett mindenkinek. Ő viszont nem tudta szemügyre venni a képet, mert ehhez már túl gyenge a látása, és a nagykövetségen sem volt ott – tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Békés megyében nyomoznak a Szegedi Tudományegyetem takarítási ügyében

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Mától lehet Európa jövőjébe beleszólni

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok

Radar360: Nyitnak az iskolák, szuperligát indítanak a nagy fociklubok