szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Leomlott szerdán az aleppói Omajjád mecset minaretje. A polgárháborúban szemben álló felek kölcsönösen egymást vádolják az észak-szíriai nagyváros ezeréves történelmi gyöngyszemének lerombolásával.

A SANA állami hírügynökség azt jelentette, hogy a mecset tornyát az al-Kaida terrorszervezethez kötődő Dzsabhat an-Nuszra csoport lázadói robbantották fel. Az állami televízió egyenesen azt hangoztatta, hogy a lázadók célja az volt, hogy a pusztításért "a szíriai hadseregre háríthassák a felelősséget".

Egy aleppói ellenzéki aktivista, Mohammed el-Hatíb ugyanakkor azt közölte, hogy a szíriai hadsereg egyik harckocsija vette tűz alá a minaretet, teljesen lerombolva azt. Egy internetre feltöltött videófelvételen a lázadók egyike szintén azt mondja, hogy a hadsereg "harckocsijai vették célba a minaretet, s lőtték mindaddig, amíg le nem omlott". Egyelőre azonban egyetlen olyan videofelvétel sem áll rendelkezésre, amely a leomlás pillanatait örökítette volna meg.

Aleppó óvárosa - benne az eredetileg a VIII. században épült, majd a XIII. században átépített mecsettel - szerepel az UNESCO világörökség-listáján. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) elnevezésű emigráns szervezet közlése szerint a mecsetet idén február 28-án foglalták el az Aszad-rezsim megdöntéséért harcoló lázadók, s azóta heves harcok zajlanak a környékén.

Rámi Abdel-Rahmán, a nagy-britanniai székhelyű OSDH vezetője nem tartja kizártnak, hogy a minaret mintegy "magától omlott össze" az elmúlt hónapokban kapott belövések következtében. A világörökséghez tartozó Omajjád mecset már 2012 őszén súlyos károkat szenvedett a lázadók és a hadsereg harcaiban.

Az immár harmadik éve zajló szíriai polgárháború országszerte számos műemlék épületet fenyeget, köztük ősi palotákat és jelentős római kori romokat. A többnyire szunnita felekezetű lázadók jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország déli és északi részén, s északon elfoglalták Aleppónak, az ország legnagyobb városának mintegy felét. A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű fegyveres erők ugyanakkor továbbra is ellenőrzésük alatt tartják a fővárost, Damaszkuszt és más nagyvárosokat. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Kiszivároghatott az SZFE új tanárainak névsora

Meglehet Merkel utódja

Meglehet Merkel utódja