szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

"Minden híradás a Fidesz lehetséges kizárásáról teljesen hamis" – közölte Wilfried Martens volt belga miniszterelnök, az Európai Néppárt elnöke a Heti Válasszal. A politikus kitért arra is, hogy Viviane Redingnek, hiába a néppárt tagja, pártatlanul kell eljárnia.

Martens a lapnak adott interjújában megjegyezte, a tagsággal kapcsolatos döntések a néppárt, és nem az EP-frakció hatáskörébe tartoznak, ezért az EP-képviselők nem is tárgyalhattak a Fidesz kizárásáról. A néppárt elnöke hozzátette, egy tagpárt kérésére lehetne elindítani a kizárási folyamatot, ilyen megkeresést pedig nem kaptak.

Martens szerint azonban a néppárt is bátorította Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy az Európai Bizottság javaslatainak jegyében módosítsa az alaptörvény kérdéses pontjait.

Viviane Reding európai biztos és a néppárt kapcsolatáról Martens azt mondta, bár Reding tagja a néppártnak, az EB tagjaként pártatlanul kell döntenie. "Magyarországgal kapcsolatban úgy jár el, ahogy felfogása szerint az EB dolga eljárni. És ahogy korábban mondtam, az EPP mindig támogatta a bizottság európai értékeket és elveket védő erőfeszítéseit" – tette hozzá.

Csütörtökön a European Voice hetilap arról írt, hogy a néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője, Joseph Daul ellentámadást indított, mert úgy véli, Reding stábja "titkos tájékoztatást" folytat Orbán Viktor kormánya ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége

Hétfő hajnaltól él az Egyesült Királyságba utazók karanténkötelezettsége

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Cukrászdát nyit Budapesten Gáspár Bea és lánya

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója

Nancy Pelositől lopott adathordozót próbálhatott az oroszoknak eladni a Capitolium egy ostromlója