szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csádi biztonsági erők meghiúsítottak egy hónapok óta készülődő államcsínyt, amely Idriss Deby elnök kormányának megdöntésére irányult - jelentette be szerda éjjel a szaharai ország tájékoztatási minisztere.

"Ma, május 1-jén rossz szándékú egyének egy csoportja a köztársaság intézményeinek destabilizálására irányuló akciót akart végrehajtani" - közölte az állami tévében Hassan Sylla Bakary. "Nem számoltak azonban a biztonsági erőkkel, amely 2012 decembere óta nyomon követte tevékenységüket, és ma reggel semlegesítette őket" - tette hozzá a miniszter. 

A gazdaságilag gyenge egykori francia gyarmat puccsok és lázadások sorát élte meg 1960-as függetlenné válása óta. Idriss Deby maga is lázadó katonák élén vonult be 1990-ben a főváros N,Djamenába, hogy megkaparintsa a hatalmat. Azóta négy választást nyert, és igyekezett a Nyugat nélkülözhetetlen szövetségesévé tenni magát a Szahel-övezet al-Kaidához kötődő iszlamista fegyveres csoportjaival szemben. 

Bakary közölte, hogy az összeesküvéssel gyanúsítottakat átadták az államügyésznek. Többet azonban nem árult el sem az őrizetbe vettek személyéről, sem a puccskísérlet részleteiről. Katonai források a Reutersnak elmondták, hogy a biztonsági erők szerdán a hadsereg soraiból többeket letartóztattak. Őrizetbe vettek legalább egy ellenzéki parlamenti képviselőt is, mint azt családja közölte. 

Deby elnök idén év elején mintegy 2000 katonát vezényelt Maliba a nyugat-afrikai ország északi részét elfoglaló iszlamista harcosok kiűzésére, amivel nagy hálára kötelezte az offenzívát elindító Franciaországot. A csádi elnöknek mindazonáltal vannak ellenségei odahaza és külföldön is. Az UFR lázadó koalíció, amely 2010-ben egyszer már letette a fegyvert, márciusban azzal fenyegetőzött, hogy újraindítja küzdelmét, miután Deby nem volt hajlandó tárgyalásokba bocsátkozni velük. A múlt héten pedig az elnök azzal vádolta meg az északi szomszédot, Líbiát, hogy zsoldosoknak biztosít kiképzést a területén, hogy destabilizálja Csádot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

Gulyás Gergely: George Clooney-nak jobban áll, mikor tanult szöveget mond

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

A Föld őslégköre a mai Vénuszéhoz hasonlított

Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból

Revansra készülhetnek Putyinék, kitilthatják a Facebookot, a Twittert és a YouTube-ot is Oroszországból