szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pszichiátriai kivizsgálásra küldheti a rendőrség Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) volt elnökét, akit a múlt héten ittas vezetés miatt tartóztatott le a rendőrség - közölte hétfőn a pozsonyi Sme, amely szerint a magyarellenes kirohanásairól ismert szlovák politikus akár alkoholelvonó kúrára is kerülhet.

A liberális szlovák napilap szerint a rendőrség hamarosan döntést hoz arról, hogy elmeorvosi kivizsgálásra küldi-e Ján Slotát. Ennek során a pszichiáternek arra kellene fényt derítenie, hogy Ján Slota alkoholfüggőségben szenved-e, és ha igen, a hatóságok alkoholelvonó kúrához köthetik a politikus jogosítványának visszaadását.

Ján Slotát csütörtök este állították elő a rendőrök Csacán (Cadca), mert egy közúti ellenőrzés során nem állt meg a hatósági felszólításra, később pedig elutasította az alkoholszondát és a vértesztet is. Mivel a szlovák jogrend az alkoholteszt elutasítását súlyos alkoholos befolyásoltságként kezeli, a - vallomástételt is elutasító, ám már néhány órával később szabadlábra helyezett - politikus ellen függőséget okozó szer hatása alatt elkövetett közveszély okozás miatt indított eljárást.

A 2011 őszétől hatályos jogszabály alapján Ján Slota bírság kiszabása és jogosítványa bevonása mellett közmunkára és/vagy szabadságvesztésre is ítélhető. Ez utóbbi időtartama egy évig terjedhet, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy a szlovák bíróságok a paragrafus alapján túlnyomó többségében eltekintenek a letöltendő szabadságvesztés kiszabásától. Míg a törvény életbe lépése óta csaknem 3400 esetben szabtak ki feltételes szabadságvesztést a bíróságok, és alig több mint 330 esetben döntöttek letöltendő mellett. 

Az előírások szerint arról, hogy az ittas vezetésen kapott sofőrnek részt kell-e vennie a pszichiátriai vizsgálaton, a rendőrség köteles döntést hozni. Ha ilyen döntés születik, és bebizonyosodik az alkoholfüggőség, a rendőrség a bevont járművezetői jogosítvány visszaadását elvonókúrához köti.

Ján Slotát aznap kapták ittas vezetésen, amikor a Szlovák Nemzeti Párton belüli viszonyok alakulásáról akart beszámolni a sajtónak. Előzőleg, április végén a párt elnöksége kétharmados többséggel kizárta őt az SNS-ből, arra hivatkozva, hogy elnökként nem kezelte kellő gondossággal a szervezet vagyonát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Tavaszi meleggel és viharos széllel folytatódik a hét

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Buszokat fognak be mentőautónak Londonban, annyi a koronavírusos beteg

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás

Rétvári szerint február közepén tudhatjuk meg, hány embernek nem jár ingyenes egészségügyi ellátás