szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Egyesült Államok hétfőn új különmegbízottat nevezett ki az antiszemitizmus és az ellene folytatandó küzdelem nyomon követésére, miután a washingtoni külügyminisztérium éves jelentésében az antiszemitizmus és a holokauszttagadás világméretű növekedésére hívta fel a figyelmet.

Ira Forman, az Országos Zsidó Demokratikus Tanács korábbi igazgatója a tavaly leköszönt Hannah Rosenthalt váltja ebben a tisztségben. Eddig Michael Kozak ügyvivőként látta el a különmegbízott feladatait.

Az amerikai külügyminisztérium 2012-re vonatkozó, hétfőn ismertetett éves nemzetközi vallásszabadság-jelentésében az antiszemitizmus világméretű növekedését állapította meg, ami a dokumentum szerint aggodalomra ad okot. Ezért egyes politikai vezetőket is felelőssé tett, akik eltűrik az antiszemitizmust, és ezzel hozzájárulnak annak továbbéléséhez, sőt növekedéséhez a világ több országában. Különösen aggasztó a helyzet azokban az országokban - a jelentés Venezuelát, Egyiptomot és Iránt említi név szerint -, ahol kormánytisztviselők, vallási vezetők és a média részéről is tapasztalhatóak antiszemita megnyilvánulások, amelyek olykor erőszakhoz és vallási jelképek meggyalázásához vezetnek.

Venezuelában a jelentés szerint az állami média számos antiszemita kijelentésnek adott helyet, amelyek részben Henrique Capriles ellenzéki elnökjelölt ellen irányultak. A zsidó felmenőkkel rendelkező, elkötelezett katolikus Capriles csekély különbséggel veszített Nicolas Maduróval szemben az április 19-i elnökválasztáson, és megóvta az eredményt a legfelsőbb bíróságon.

Az antiszemita érzelmek elterjedtek Egyiptomban is, ahol Mohamed Murszi elnök és a kormányzó Muzulmán Testvériség illetékesei antiszemita nyilatkozatokat tettek - áll a jelentésben. Iránban a kormány rendszeresen gyalázza a zsidó vallást. Ukrajnában vandálok megbecstelenítettek több holokauszt-emlékművet, Szentpéterváron egy zsinagóga kerítésére, Irkutszkban pedig egy zsinagóga falára festettek horogkeresztet.

A jelentés külön megemlítette Kínát, Észak-Koreát, Vietnamot, Mianmart, Szaúd-Arábiát és Szíriát, mint olyan országokat, ahol aláássák vagy támadják a vallásszabadságot. Különösen nagy teret szentela jelentés Kínának, amelyet azzal vádolnak, hogy "hívőket zaklat, letartóztat, ítél börtönbüntetésre", köztük tibeti buddhistákat, muzulmán ujgurokat vagy keresztényeket.

Az antiszemitizmus mellett aggodalmat kelt az iszlámellenesség terjedése is Európában és Ázsiában - állapítja meg a jelentés, kárhoztatva azokat a kormányokat, amelyek korlátozzák a vallási öltözet, különösen a női fátyol viselését az iskolákban és a nyilvános helyeken. Egyúttal megbélyegzi azokat a "szunnita vagy síita többségű" muzulmán országokat is, például Szaúd-Arábiát, Pakisztánt, Indonéziát, Bahreint vagy Iránt, ahol elnyomják a muzulmán kisebbségeket.

John Kerry amerikai külügyminiszter a jelentést kommentálva washingtoni sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy a vallásszabadság nem amerikai vívmány, hanem olyan egyetemes érték, amelyet az alkotmány garantál, és amely "az emberek szívébe van írva".

"A hit megvallásának és gyakorlásának szabadsága, a hit vagy a hitetlenség, a vallás megváltoztatása minden emberi lény természetes joga" - mondta Kerry, arra buzdítva a világ országait, hogy lépjenek fel ennek az alapvető szabadságjognak a védelmében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Óriásit esett a magyarok gyerekvállalási kedve a járvány első hullámában

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”

Nem jutnak levegőhöz a kórházak: “A harmadik hullám ránk rúgta az ajtót”

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek

Hétfőtől komoly dilemma elé kerülnek a magánellátásba is járó betegek