szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tovább emelkedik a Duna és az Inn vízállása Ausztriában az előrejelzések szerint hétfőn, míg a nyugatabbra fekvő tartományokban már nagyrészt levonult az árhullám a folyókon.

Különösen Felső- és Alsó-Ausztriában, az Inn és a Duna mentén romlott a helyzet hétfőre virradóra. A folyók vízállása továbbra is megközelíti, helyenként meghaladta a 2002-es nagy árvízkor mért szintet. A Duna Kienstocknál hétfő reggel 9,59 méteren állt, délutánra 10,92 méteres vízállást jeleznek. Az Ausztriában és Németországban az "évszázad árvizeként" emlegetett 2002-es áradáskor 10,9 méter volt ezen a helyen a Duna vízállása. Vasárnap óta több száz embert helyeztek biztonságba Ausztriában az ár elől. 

Az európai árvízhelyzettel kapcsolatos összes hírt itt találja.

Az Inn mentén, a német határ közelében Schärding és Braunau település került víz alá. A Dunához hasonlóan az Inn vízállása is várhatóan tovább emelkedik hétfőn. Kritikus a helyzet a cseh-osztrák határ és a Duna között elnyúló Wachau térségben is. Az apátságáról híres Melk történelmi belvárosát vasárnap elöntötte a víz, és a hatóságok nem zárják ki, hogy máshol is átcsap az ár a mobil gátakon. 

Nyugatabbra, Linznél a Duna tetőzését hétfő délutánra várják. A folyó előző nap kilépett a medréből, és hétfőn már több bevezető utat is le kellett zárni, de egyelőre nem okozott jelentős károkat az áradás.  

Áll a víz a Bécshez közeli Klosterneuburg városka üdülőtelepén is, de az előrejelzések szerint az 1980-as években elkészült Új-Duna-csatornának köszönhetően a fővárost nem veszélyezteti az árhullám. Valamelyest enyhült a helyzet hétfőn a nyugati országrészben, Salzburg és Tirol tartományokban. Salzburgnál a Salzach folyó már elérte legmagasabb szintjét, miután előző nap átlépte az árvízvédelmi töltést. 

Salzburg tartomány hegyvidéki részein, Pinzgau és Pongau körzetében változatlanul veszélyesen áradnak a hegyi patakok és nemcsak az elöntésekkel, hanem földcsuszamlásokkal is küzdenek a tűzoltók. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és legalább egy ember biztosan meghalt a természeti katasztrófában. 

Visszahúzódóban van az ár Tirolban, Kössen térségében, ahol vasárnap több száz parasztgazdaságot öntött el egy hegyi patak. A takarítási munkálatokat ennek ellenére csak napok múlva tudják majd elkezdeni. Az áradások jelentős fennakadásokat okoznak Ausztriában a vasúti közlekedésben. A Bécsből nyugatra tartó egyik vasúti fővonalon nem közlekednek szerelvények. Számos utat, főútvonalat is lezártak Ausztriában, elsősorban a Duna mentén. 

Az időjárás-előrejelzések szerint hétfőn mérséklődik a csapadék mennyisége. Míg szombat óta négyzetméterenként 200-220 liter eső esett Ausztria egyes nyugati és középső területein, hétfőn már csak 2-10 liter várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Kafka, Kundera és Havel szelleme lengi be az induló Cseh Filmkarnevált

Sajtóértesülések szerint nem vásárol több vakcinát az AstraZenecától és a Johnson & Johnsontól az EU

Sajtóértesülések szerint nem vásárol több vakcinát az AstraZenecától és a Johnson & Johnsontól az EU