szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az élelmiszerek huszonöt százaléka kárba vész vagy elfecsérelődik - hívta fel a figyelmet az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) szerdán a környezetvédelmi világnap alkalmából.

1972-ben június 5-én nyílt meg Stockholmban az ENSZ környezetvédelmi világkonferenciája, amelyen életre hívták az ENSZ Környezetvédelmi Programját (UNEP). A program munkájában a világ 150 országa vesz részt. Ennek állít emléket a környezetvédelmi világnap, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az emberi környezet védelmének fontosságára, és konkrét intézkedéseket népszerűsítsen ennek megvalósítására. 

A világnap idei mottója Think.Eat.Save - Reduce Your Foodprint (Gondolkozz, egyél, takarékoskodj - csökkentsd élelmiszerlábnyomodat), amely a tudatos fogyasztásra és a pazarlás csökkentésének fontosságára igyekszik felhívni a figyelmet.

Az UNEP és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) elemzése szerint minden negyedik "kalóriát", amelynek táplálékul kellene szolgálnia, elpazarolja az emberiség. A veszteség több mint fele az európai országok, az Amerikai Egyesült Államok, Kanada és Ausztrália fogyasztóinak számlájára írható, miközben a világ népességének jelentős része éhezik. A fejlődő országokban a veszteség kétharmada a termények és az áruk helytelen raktározására vezethető vissza - olvasható a szervezetek közleményében.

Az ENSZ szerint egyre szükségszerűbb a pazarlás megakadályozására tett intézkedések bevezetése. 2050-re ugyanis a világ lakosságának hatvan százalékkal több élelmiszerre lesz szüksége 2006-hoz képest.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!