szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A megszorítások miatt ideiglenesen leállítják a görög állami televíziót és rádiót – jelentette be kedden Simos Kedikoglou kormányszóvivő. Az ígéretek szerint a műsorgyártást újraindítják, amint lehetséges, de ezzel kapcsolatban egyelőre nem tudni semmi biztosat – derül ki az AP hírügynökség tudósításából, amelyben sokkolónak nevezték a bejelentést.

A tiltakozások ellenére elnémítják a görög állami tévét és rádiót, a kormány ígérete szerint csak ideiglenesen. Az állami médiatársaság, az ERT adásait szerdától állítják le, mindez összesen 2500 dolgozót érint, akik végkielégítést kapnak.

Állítólag újra lesz adás, amint lehetséges, de ezzel kapcsolatban nem tudni egyelőre semmi biztosat az AP szerint.

©

Egy Yannis nevű dolgozó úgy tudja, hogy éjfélkor sötétül el a képernyő. "Ma éjszakától munkanélküli leszek. Ez totális sokk. Négy óra múlva nem lesz munkám" - mondta az AFP hírügynökségnek.

A görög kormányszóvivő, aki korábban maga is tévés újságíró volt, a pazarlás mennyországának nevezte az ERT médiatársaságot, és nem mondott semmit arról, hány munkatársat vesznek vissza, ha újrakezdik a munkát - csak annyi biztos, hogy jóval kevesebbet a mostaninál. Úgy tudni, a közmédia leállítása is része a megszorításoknak, amelyekkel megpróbálják kivezetni a recesszióból a görög gazdaságot.

Simos Kedikoglou arra hivatkozott, hogy az ERT háromszor-hétszer drágábban működik a többi tévécsatornánál, miközben a nézettsége átlagosan fele akkor, mint egy kereskedelmi tévéé.

©

A televíziós dolgozókat képviselő szakszervezetek vezetői arra készülnek, hogy tovább csinálják az adást az ERT három földi és egy műholdas csatornáján valamint a rádiós hálózaton. Emellett tüntetést is szerveznek.

Az ERT weboldala egyelőre elérhető, de a hírek alapján lehet, hogy már nem sokáig. Az athéni közszolgálati televízió alkalmazottai  közölték, hogy a tiltakozásul megszállják az ERT központi épületét  Athén egyik elővárosában. A www.ert.gr weboldalon élőben közvetítik az eseményeket.

©

Az intézkedés kormányválságot okozhat, a konzervatív Új Demokrácia párt koalíciós partnerei, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK), továbbá a Demokratikus Baloldal pártja (Dimar) ellenezték ugyanis a döntést.

A WikiPedia szócikke szerint Görögországban 1938 óta sugároz az állami rádió, 1966 februárjában indult be a rendszeres tévéadás, és 1978 óta van színes műsor, és 2011 április óta HD csatorna. A földi tévécsatornák közül kettő műsorát Athénban, egyet pedig Thessalonikiben készítik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!