szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hajnalig tartott a török rendőrség és a kormányellenes tüntetők összecsapása az isztambuli Taksim téren. A rendőrök utoljára helyi idő szerint hajnali három órakor lőttek ki könnygázgránátot. A közterület-fenntartók reggel öt órakor kezdték összegyűjteni a könnygázpatronokat, a barikádok maradványait és a szemetet az utcákon.

A rendőrök kedd reggel erővel foglalták vissza a tizenkét napja kezdett demonstrációk fő helyszínét: több száz egyenruhás vízágyúkkal felszerelt páncélosok támogatásával áthatolt a barikádokon, amelyeket a tüntetők emeltek a térre vezető főutakon, és könnygázzal, gumilövedékekkel kényszerítették távozásra a térfoglalókat a térrel szomszédos Gezi park felé, ahol előzőleg már több száz tüntető vert sátrat.

Kedd este másodszor is kiűzték a tüntetőket a térről, és ismét könnygázt vetettek be. Ezután a tüntetők újra elkezdtek visszaszivárogni a térre, ezért a rendőrök megint könnygázt használtak, majd a demonstrálók végül feladták.

A rendőrök és páncélozott járműveik az Atatürk kulturális központ elé gyűltek. A Gezi parkot még mindig több ezer ember foglalja el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!