szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszafordíthatatlannak tűnik a Belgrád és Pristina közötti közeledés - jelentette ki az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozását követően Catherine Aston, az unió külügy főképviselője, aki a többi között az uniós közvetítéssel zajló szerb-koszovói megbeszélésekről is tájékoztatta a tárcavezetőket.

A brit politikus elmondta: több mint 100 órát töltött a tárgyalóasztalnál Ivica Dacic szerb és Hashim Thaci koszovói miniszterelnökkel, és ahhoz képest, hogy az elején honnan indultak, "elképesztő" eredményt sikerült elérni. Ashton hozzátette ugyanakkor, hogy még sok a tennivaló, a megvalósítás terén további előrelépésekre van szükség.

Az uniós külügyminiszterek napirendjén a keleti partnerség is szerepelt. Az EU és hat kelet-európai állam, volt szovjet tagköztársaság közötti együttműködés keretében novemberben, a tanács soros elnökségét adó Litvánia fővárosában, Vilniusban tartanak csúcstalálkozót. Ashton szerint mindenki azt szeretné, hogy a csúcstalálkozó sikeres legyen, és az EU meg is tesz mindent ennek érdekében.

"A kapcsolatok elmélyítése mindazonáltal attól is függ, hogy partnereink hogyan teljesítenek azoknak az értékeknek a tiszteletben tartása terén, amelyeken ez a partnerség alapul" - húzta alá Ashton. Szintén a keleti partnerséghez kapcsolódóan döntött úgy hétfőn a tanács, hogy az unió és Fehéroroszország közötti együttműködés megkönnyítése érdekében leveszi a beutazási tiltólistáról a fehérorosz külügyminisztert, Vladzimir Makejt. A döntéssel egy időben azt is közölte a tanács, hogy egyéb korlátozások továbbra is érvényben maradnak Makejjel szemben, csak a beutazási tilalom szűnik meg, ahogyan a Minszkkel szembeni szankciók is változatlanok maradnak.

"Az EU fenntartja kritikus párbeszéd szankciókkal párosuló politikáját Fehéroroszországgal szemben az emberi jogok, a jogállamiság és a demokratikus értékeke előmozdítása érdekében" - tudatta a tanács sajtószolgálata.

A külügyminiszterek ebédjén részt vett Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is, akivel a tárcavezetők az afganisztáni helyzetet és a kivonulással kapcsolatos kérdéseket tekintették át. Catherine Ashton ezt a következő hónapok egyik legfontosabb feladatának nevezte.

Szóba került a tanácskozáson a közel-keleti békefolyamat ügye is, amellyel kapcsolatban Ashton kijelentette: teljes mértékben támogatja Washington erőfeszítéseit, az Európai Unió pedig a kétállami megoldás elkötelezett híve.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Visszavonja gázkamrázós írását Demeter Szilárd

Négy autó karambolozott az M3-ason

Négy autó karambolozott az M3-ason

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít

Rudolf Péter az SZFE-ről: A megosztottság egyszerűsít