szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Az egyiptomi katonai hatóságok csütörtökre virradó éjjel házi őrizetbe helyezték a megbuktatott államfőt, Mohamed Murszit. Az Egyesült Államok, az ENSZ és az Európai Unió mielőbbi választások kiírására és az alapvető jogok tiszteletben tartására szólította fel a hatalmat előző nap átvevő egyiptomi hadsereget. Összecsapásokban legalább 32-en meghaltak az éjszaka. Az ideiglenes elnök letette a hivatali esküt.

Folyamatosan frissülő cikk!

Letette a hivatali esküt Egyiptom ideiglenes elnöke, az Alkotmánybíróság vezetője, Aldi Manszúr. Manszúr azt mondta, az egyiptomiak megmutatták a világnak, hogy nem hajlanak meg, és hogy reméli, a forradalmárok nem fogják elhagyni a Tahrír teret. Adli Manszúr államfői kinevezése az első lépés azon az úton, amely a hadsereg szerint békésen elvezet az elnök- és a parlamenti választásokig.  

Első elnöki beszédében méltatta a tiltakozókat, szerinte a tüntetők "egyesítették az ország lakosságát". Manszúr azt mondta: tervezik az új választások megtartását, ennek időpontjára azonban nem tért ki. Hangoztatta, hogy Egyiptom a tömeges utcai tüntetéseken Mohamed Murszi elnök távozását követelve "kijavította" dicsőséges forradalmának menetét.

©

Csütörtökön katonai, politikai és diplomáciai források azt állították, hogy Mohamed el-Baradei a legesélyesebb jelölt az egyiptomi átmeneti kormány élére. Az ellenzék korábban Baradeit választotta az ellenzék képviselőjévé a hadsereg által bejelentett politikai átmenet megvalósításában. Jelen volt szerdán a védelmi minisztériumban, amikor a miniszter, hadsereg-főparancsnok Abdel-Fattah esz-Szíszi egyeztette a hadsereg által kidolgozott politikai menetrendet.

Asraf Mohszen, Egyiptom budapesti nagykövete szerint az arab országban nem államcsíny történt, hanem alkotmányos keretek között, a nép akaratának megfelelően váltották le Mohamed Murszi elnököt. "Nem katonai puccs történt, a hadsereg a nép kérésére válaszolva nem megszerezte a hatalmat, hanem átadta azt az alkotmánybíróság elnökének" – jelentette ki a nagykövet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Mint elmondta, a 2011. január 25-én kezdődött "nagy forradalmat sajnálatos módon eltérítették, sok olyan dolog történt, sok hiba, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie". Most viszont gyors és jó irányú változások következnek majd – mondta, hozzátéve, hogy Egyiptom biztonságos az oda látogató turisták számára.

A Muzulmán Testvériség nem működik együtt "a hatalombitorló hatóságokkal" – tudatta csütörtökön a szervezet végrehajtó szervének egyik tagja. "Nyugalomra és önmérsékletre szólítjuk fel a tüntetőket. Elutasítjuk a megtorló rendőrállami praktikákat: a gyilkosságokat, őrizetbe vételeket, a médiaszabadság korlátozását és tévécsatornák bezárását" – áll az Abdel-Rahmán al-Barr sejk által az iszlamista szervezet honlapjára feltett közleményben. A szervezet egy másik vezetője, Mohamed el-Betagi újságírók előtt kijelentette: a Muzulmán Testvériség nem ragad fegyvert Mohamed Murszi államfő megbuktatása miatt, de nem fogadja el a katonai hatalomátvételt. 

"A nép forradalma"

A szaúdi király, Abdullah Bin Abdul Aziz gratulált az egyiptomi hadseregnek. "Meg vagyok róla győződve, hogy Egyiptom jól kikerül ebből a nehéz helyzetből" – mondta a király, aki biztonságot és stabilitást kívánt a népnek.

Egyiptom vezető ellenzékije, Mohamed Abu al-Ghar nem tartja katonai puccsnak Murszi megbuktatását, szerinte ez a "nép forradalma volt a hadsereg segítségével".

A Muzulmán Testvériség mozgalom szerdán őrizetbe vett legfőbb vezetőit egyébként ugyanabban a börtönben őrzik Kairóban, mint a 2011-ben menesztett Hoszni Mubarak elnököt és két fiát, azaz a dél-kairói Tora börtönben. Szaad el-Katatnit, a Muzulmán Testvériség által létrehozott Szabadság és Igazság Párt vezetőjét, a parlament korábbi elnökét, valamint Rasad el-Bajumit, a Muzulmán Testvériség helyettes vezetőjét órákkal azután fogták el, hogy a hadsereg megbuktatta az államfőt.     

Megbuktatták

Mint megírtuk: Abdel-Fattah esz-Szíszi tábornok, a hadsereg főparancsnoka szerda délután televíziós beszédben jelentette be, hogy a katonaság megbuktatta Mohamed Murszi elnököt, és felfüggesztette az alkotmányt. Ideiglenes államfőnek az alkotmánybíróság elnökét nevezték ki. Közölte, hogy Egyiptomban szakértői kormány alakul, és egy bizottság felülvizsgálja az iszlamista alkotmányt. Egy átmeneti időszak után előrehozott elnök-, illetve parlamenti választást tartanak. (Az eseményekről itt olvashatja el összefoglalónkat!)

Mohamed Murszi egy előre felvett és szerda éjszaka sugárzott videoüzenetben azt hangozatta, hogy továbbra is ő Egyiptom megválasztott elnöke. A rossz minőségű felvételen arra buzdította a népet, hogy védje meg törvényes elnöki hivatalát.

©

Csütörtök hajnalban már arról érkezett hír, hogy a hatóságok őrizetbe vették a megbuktatott államfőt. Mohamed Murszit és az elnöki stáb több tagját házi őrizetbe helyezték. Az első értesülések szerint a megbuktatott elnököt és közeli munkatársait az elnöki köztársasági gárda tiszti klubjában tartották fogva, a legfrissebb információk szerint ugyanakkor Murszit munkatársaitól különválasztva a védelmi minisztériumba szállították át. Őrizetbe vételét az AFP francia hírügynökség szerint az egyiptomi hadsereg is megerősítette.

Több egyiptomi újság ezzel egy időben arról számolt be, hogy a katonai hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki a megbuktatott elnököt támogató Muzulmán Testvériség mintegy 300 tagja ellen.

Watch live streaming video from ontveglive at livestream.com

A Facebookon a Tahrír tér kitakarítására hívják az egyiptomiakat csütörtök délre. "Hozzatok magatokkal szemeteszsákokat és kesztyűt" – olvasható.

A török kormánypárt, a Fejlődés Pártja (AKP) visszalépésként értékelte Murszi megdöntését. A Hürriyetnek a párt szóvivője azt mondta: a forradalmat olyan nyugati országok szították, akiknek nem tetszett a Muzulmán Testvériség hatalomra kerülése.

Barack Obama amerikai elnök elrendelte az Egyiptomnak nyújtott katonai támogatás felülvizsgálatát, az Európai Unió pedig mielőbbi választások kiírására szólította fel az ország katonai vezetőit. Az ENSZ főtitkára az alapvető jogok tiszteletben tartását sürgette. A hadsereg lépését az elnök ugyanakkor nem nevezte puccsnak. Ebben az esetben ugyanis az Egyesült Államoknak fel kellene függesztenie az arab ország hadseregének előirányzott, több mint másfél milliárd dolláros katonai támogatás folyósítását.

©

Az egyiptomi biztonsági erők megrohamozták az al-Dzsazíra arab hírtelevízió kairói irodáját, és őrizetbe vették az ott dolgozó alkalmazottakat – jelentette szerda éjjel az al-Dzsazíra. Az al-Dzsazíra sugározta a megbuktatott Murszi elnök egyik utolsó beszédét. Korábban arról érkezett hír, hogy az új egyiptomi vezetés egyik első intézkedéseként beszüntette a megbuktatott elnököt támogató Muzulmán Testvériség televíziójának adását, és a televízió több vezetőjét őrizetbe vették.

Az Egypt25 televíziós csatorna az adás beszüntetéséig élőben sugározta Murszi híveinek tüntetését Kairóban és szerte az országban, továbbá a mozgalom politikusainak a katonai beavatkozást elítélő beszédeit. Híradások szerint a kairói Tahrír téren csütörtök hajnalban is ezrek ünnepelték Murszi megbuktatását. Eközben az északi Marsza Matruh városában Murszi ellen tüntetők és a megbuktatott elnök hívei csaptak össze, és legkevesebb 32 ember életét vesztette.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!