szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Miközben felháborodásukról beszélnek a kénügy kapcsán, a nyugati államok valójában hosszú ideje együttműködnek az USA-val - mondta Edward Snowden a Spiegelnek.

A nyugati államok valójában hosszú ideje együttműködnek az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA), miközben felháborodásukról beszélnek a kémkedése miatt - mondta a Der Spiegel magazinnak az amerikai titkos adatgyűjtést felfedő Edward Snowden.

Az NSA kémei "kéz a kézben járnak a németekkel és más nyugati országokból valók többségével" - mondta Snowden az interjúban, amely még a leleplezés előtt készült, de csak most vasárnap jelent meg. Egy amerikai titkosírás-szakértő, Jacob Appelbaum és Laura Poitras dokumentumfilm-rendező készítette.

Ami például az NSA és a német hírszerző szervezeteket illeti, Snowden azt mondta, hogy az NSA szolgáltatja az eszközöket a Közel- és Közép-Keletről származó, Németországon áthaladó információk elemzéséhez.

Az NSA és más országok partnerségét úgy alakították ki, hogy "az megvédje a politikai vezetőket a közfelháborodástól", ha kiderülni, hogy mily módon kémlelik ki az emberek magánéletét szerte a világban - mondta Snowden.

Az informatikus két hete tartózkodik Moszkvában, a seremetyjevói repülőtér tranzitvárójában, és nem tudni, miként juthatna el Nicaraguába, Venezuelába vagy Bolíviába, abba a három országba, amely kész menedéket adni neki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Fidesz arra játszik, hogy az ellenzéki pártok felfalják egymást a választásig

A Fidesz arra játszik, hogy az ellenzéki pártok felfalják egymást a választásig

Kína bekapcsolta a mesterséges Napját, 150 millió Celsius-fokot termel

Kína bekapcsolta a mesterséges Napját, 150 millió Celsius-fokot termel

A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet

A 17 milliárdos lélegeztetőgép-biznisz elnyerője kutatásba fektet