szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Snowden ezt a nicaraguai kormányzathoz benyújtott menedékjogi kérelmében magyarázza el, hogy miért nem térhet vissza az USA-ba.

Az amerikai titkos adatgyűjtési botrány főszereplője, Edward Snowden attól tart, hogy ha visszakerülne az Egyesült Államokba, ott nem kapna tisztességes eljárást, s akár életfogytiglani börtönre vagy halálbüntetésre is ítélhetnék.

Snowden ezt a nicaraguai kormányzathoz benyújtott menedékjogi kérelmében fejti ki, amelyet a managuai vezetés szombat este nyilvánosságra hozott. 

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt dolgozója a levelében azt írja: "figyelembe véve a körülményeket, valószínűtlen, hogy tisztességes perben legyen részem, illetve hogy megfelelő módon bánjanak velem még a pert megelőzően." Úgy véli, hogy esete nagyban hasonlít Bradley Manning amerikai katona ügyére, akit azzal vádolnak, hogy mintegy 700 ezer bizalmas dokumentumot adott át a WikiLeaks portálnak, amely azután azokat nyilvánosságra hozta. Snowden szerint Manninget - aki ellen már folyik a per - "embertelen módon" tartják fogságban. 

A nicaraguai elnök már kilátásba helyezte, hogy országa adott esetben kész az Egyesült Államokban kémkedéssel vádolt Edward Snowden befogadására. Daniel Ortega elnök helyi idő szerint péntek este Managuában bejelentette, hogy az amerikai titkos adatgyűjtési gyakorlatról információkat kiszivárogtató informatikus menedékkérelemmel fordult Nicaraguához. Ezzel összefüggésben az elnök közölte: "ha a körülmények engedik", országa kész a kérés teljesítésére. Ortega az általa említett körülményekkel kapcsolatban részleteket nem közölt, csupán annyit mondott: "nyitott ország vagyunk, és tiszteletben tartjuk a menedékjogot."

Snowden immáron két hete a moszkvai seremetyjevói repülőtér tranzitrészlegében tartózkodik, várva, hogy tovább tud-e utazni onnan valahova. 21 országtól kért menedékjogot, s eddig három (Nicaragua mellett Bolívia és Venezuela) jelezte, hogy kész lenne befogadni. Az azonban nem világos, hogy a férfi - akinek amerikai útlevelét a washingtoni hatóságok érvénytelenítették - miként tudna eljutni ezekbe az országokba. Időközben felmerült egy másik lehetőség is: Anna Chapman, a híres orosz kémnő házassági ajánlatot tett neki, s ha ezt elfogadja (állítólag hajlandó megfontolni a dolgot), akkor ezzel törvényes alapot teremtene arra, hogy orosz állampolgárságot kérjen. A 30 éves, rendkívül csinos Chapman egyike volt annak a tíz, az Egyesült Államokban leleplezett és kémkedéssel vádolt - úgynevezett "alvó" - ügynöknek, akiket 2010 nyarán toloncoltak vissza Oroszországba a hidegháború utáni időszak legnagyobb kémcseréjének keretében. Chapman azóta az egyik moszkvai bank "reklámarca" lett, és rendkívül jó körülmények között él.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Koronavírus és iskolanyitás: a diákoknak könnyebb, a tanároknak nehezebb lesz otthon maradni

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Ketten haltak meg egy felgyújtott kaposvári lakásban, Izraelben fogták el a gyanúsítottat

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában

Fajgyűlöletet látnak az örmények az azeriek háborús panoptikumában