szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott pénteken Mogadishuban, akciójának célpontja az Afrikai Unió (AU) békefenntartóinak konvoja volt. A merénylőn kívül két civil lelte halálát.

A merénylő egy gépkocsiban robbantotta fel magát a szomáliai fővárosban, amikor a konvoj elhaladt mellette. Rajta kívül két polgári lakos is életét vesztette, aki az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) otthont adó - közelben lévő - épületnél tartózkodott. Két békefenntartó katona megsebesült, kórházban kezelik őket. 

Bár a merénylet elkövetését még senki nem vállalta, a hatóságok emlékeztetnek arra, hogy a szélsőséges as-Shabab milícia tagjai hajtottak végre korábban hasonló cselekményeket.

Szomália nemzetközi erők által védelmezett ingatag kormánya mindennapos harcot vív az iszlamista lázadókkal, köztük az as-Shabab milíciával, amelyet az Egyesült Államok az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szövetségesének tekint. A milícia fegyveresei az utóbbi időben ismét aktivizálódtak Mogadishuban, miután az Afrikai Unió (AU) csapatai 2011 nyarán kiűzték a fővárosból az al-Shabaab harcosait. 

Siad Barre elnök hatalmának megdöntése (1991) óta polgárháború dúl Szomáliában. A kelet-afrikai ország az utóbbi években iszlamisták és kalózok menedékhelyévé vált.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

A járvány kezdete óta megháromszorozódott a depresszió gyakorisága

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Félmilliárddal támogatja a kormány a falusi kutyák és macskák ivartalanítását

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában

Az Emmi szerint a diákok háromnegyede volt hétfőn iskolában