szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kína növelni készül a jogi szolgáltatások elérhetőségét, különösen a fejletlen vidéki országrészekben – tudósított pénteken a kínai média.

Az igazságügyi minisztérium tájékoztatása szerint az országban 230 ezer ügyvéd tevékenykedik, több mint 20 ezer jogi iroda működik, miközben 164 megyében egyetlen ügyvéd sincs. A tárca most arra szólította fel a helyi kormányzatokat, hogy biztosítsák a még ellátatlan területeken a jogi tanácsadást és szolgáltatásokat, akár önkéntesek toborzásával. Kínában nemrég jelentették be azt is, hogy az országszerte megtalálható, különböző szintű panaszirodák mellett olyan weblapot nyitottak, amelyen az interneten is célba juttathatók a panaszok.

A felhívás szerint a hatalommal való visszaélésből származó jogsérelmeket, a vállalatok, közintézmények, civil szervezetek vagy azok alkalmazottai részről tapasztalt visszaéléseket, jogtalanságokat online is szóvá tehetik, és azokban intézkedést ígértek.

Az 1950-es évek elejétől működő panasziroda-hálózatot rendkívül sok kritika érte és éri Kínában, mert a panaszosok jogi ismeretek híján nem tudják érvényesíteni igazukat, kifogásaik sokszor el sem jutnak az illetékesekhez, vagy ha eljutnak, ügyüket eltussolják. Gyakran épp az ilyen, közösségeket érintő orvosolatlan esetek vezetnek helyi tüntetésekhez, zavargásokhoz.

Az utóbbi időben már a kínai sajtóban is nyilvánosságot kaptak olyan történetek, amelyek főszereplői az igazukért hiába protestáló, petícióikkal a hatóságokhoz hiába forduló egyszerű emberek. Köztük sokan olyanok, akik a fővárosba jönnek, majd úgynevezett "fekete börtönökben" kötnek ki.

A panaszosok begyűjtésére vállalkozók szakosodtak, bűnszövetkezetek alakultak, nem ritkán helyi kormányzati jóváhagyással, megbízással, hogy a panasz ne juthasson el a felsőbb szervekhez.

A kantoni Southern Metropolis Daily című lap a napokban írta meg például egy 45 éves férfi és nyolcéves kisfia fővárosi kálváriáját. Házukat évekkel korábban felgyújtották, az érte kapott kártérítés összegével azonban elégedetlenek voltak. A Li családnevű férfi négy éven át rohamozta a pekingi panaszügyi hivatalt, az éjszakákat a vasútállomáson vagy a szabadban, felüljáró alatt töltötte, míg végül elfogták és bezárták, majd 3 hónap után váltságdíj ellenében engedték csak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold

Csak egy hajszálon múlt: megint majdnem összeütközött két műhold

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Az UEFA közleményéből értesült Budapest, hogy telt házas Eb-meccsek lehetnek a városban

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban