szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai rezsim azt állította hétfőn, hogy bizonyítékot talált a lázadók vegyifegyer-használatára.

Az állami SANA hírügynökség tudósítása szerint a fegyveres erők a Damaszkusztól keletre található Dzsobárban "a terroristák" egy laboratóriumát és egy rejtekhelyét fedezték fel, ahol klórgázt is találtak. A beszámoló szerint a megtalált vegyi anyagok külföldről, egyebek közt Szaúd-Arábiából származnak. A hírügynökség képeket is közölt az állítólagos rejtekhelyről.

George Szabra, az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíció ideiglenes elnöke a német hírügynökségnek nyilatkozva mindezt "egy olyan rezsim visszataszító vádaskodásának nevezte, amely évtizedek óta vegyi fegyvereket birtokol.

Szabra hangsúlyozta, hogy ezt az egész világ tudja. "E fegyvereket a rezsim a múltban már bevetette a szíriai nép ellen, és ma is ezt teszi" - hangoztatta. A szíriai felkelők és az Aszad-kormány hosszú ideje kölcsönösen azzal vádolja egymást, hogy a több mint két éve tartó polgárháborús harcokban mérges gázokat vet be.

Az ENSZ hónapok óta szeretné elérni a szíriai kormánynál, hogy szakértőket küldhessen az országba, akik kivizsgálhatnák a világszerte tiltott vegyi fegyverek bevetésére vonatkozó vádakat.

Az Aszad-rezsim hosszú ideig megtagadta az ellenőröktől a Szíriába való belépést, az elmúlt héten azonban jelezte, hogy kész tárgyalni az ENSZ képviselőivel a vizsgálat lefolytatásának módjáról. Damaszkus azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a világszervezet ellenőrei kizárólag a lázadóknak tulajdonított vegyifegyver-támadások helyszíneire korlátozzák vizsgálatukat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Olcsóbb lesz az üzemanyag szerdától

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Semjén Zsolt feljelentést tesz, amiért gólyagyilkosnak próbálták beállítani a Facebookon

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket

Jövő csütörtökig lehet visszaváltani a foci-Eb-re szóló jegyeket