szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Betiltotta a szotyolázást a közterületen a dél-romániai Giurgiu polgármestere, az előírás ellen vétők 50 és 200 lej (3-12 ezer forint) közötti bírságot kockáztatnak - adta hírül a Romania TV hírtelevízió hétfőn.

A Duna-parti város parkjaiban a "Fűre lépni tilos!" táblák mellett nemrég a "Magot enni tilos!" feliratok is megjelentek. 

Nicolae Barbu polgármester azt mondta, a szotyolázókra vadászó rendőrök valójában nem a fogyasztást, hanem a szemetelést fogják büntetni. Az elöljárót az bosszantotta fel, hogy a padok körül minden reggel kupacokban áll a napraforgómagok héja.

A románoknál "nemzeti sportnak" számít a különféle magok rágcsálása, amelyből 13 ezer tonnát vásárolnak egy évben mintegy 50 millió euró értékben. Ezzel a második legnagyobb szotyolázó nemzet a világon Spanyolország után, de nem kizárt, hogy az egy főre eső magfogyasztásban világelsők, tekintettel arra, hogy Spanyolország kétszer népesebb ország - írta a témát elemző cikkében a Romania Libera című lap.

A szerző számításai szerint a felnőtt lakosság átlagosan 0,83 kilogramm szotyolát vásárol egy évben, de még becslések sincsenek arról, mennyi házi termésű vagy utcasarkon árult tök- és napraforgómagot esznek meg el a románok.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hatalmas dupla szivárvány jelent meg Budapest felett

Hatalmas dupla szivárvány jelent meg Budapest felett

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Napszámban kell ledolgoznia Hadházynak a dudálós tüntetés miatt kiszabott bírságot

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”

Igazgatóváltás Balázs Péter színházában: „Itt nem politikai ügyről van szó”