szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megítélték a kártérítést másodfokon annak a Hunan tartományi nőnek, akit átnevelő intézetbe zártak, mert a többszörösen megerőszakolt kislánya ügyében hozott bírósági ítéletek ellen tiltakozott - jelentette a tartományi bíróságra hivatkozva a kínai média hétfőn.

A bíróság a munkával történő átnevelés Jungcsou városi bizottságát 2941 jüan (107 ezer forint) összeg megfizetésére kötelezte Tang Huj részére, amiért személyes szabadságában korlátozták és emiatt mentálisan is sérült. A 40 éves nőt 18 hónapra ítélték munkával történő átnevelésre, de nyolc nap után kiszabadult.

A nő ügyét széles körű hazai és külföldi médiafigyelem kíséri, amióta fény derült a tizenegy éves lányával történtekre. A kislányt 2006-ban elrabolták, majd eladták, s egy helyi bordélyban több mint száz alkalommal megerőszakolták, mielőtt hónapok múltán kiszabadították a fogságából. Két elrablóját halálra ítélték, négy másik vádlott életfogytig tartó börtönt, míg egy férfi 15 év szabadságvesztést kapott.

Az anya nem nyugodott bele az ítéletbe, mert szerinte a bizonyítékokat meghamisították, továbbá a lánya két rendőrre tett terhelő vallomását a nyomozók figyelmen kívül hagyták. Valamennyi elítélt számára halálbüntetést követelt, s rendszeresen tiltakozott a helyi kormányzati épületeknél, amit a hatóságok a "rend súlyos megzavarásaként" könyveltek el. A hatóságok 2012 augusztusában fogták el.

Tang januárban bocsánatkérést és kártérítést kért az őt átnevelő intézetbe küldőktől, de azt visszautasították, majd áprilisban megindította az első ilyen jellegű pert, amit a helyi, városi bíróságon - első fokon - elvesztett. Ezt követte a fellebbezés, amelynek során a javára ítéltek.

Az utóbbi hónapokban több, a munkatábort megjárt nő drámai beszámolója is nyilvánosságot kapott a kínai médiában. Ezek az effajta intézményekben uralkodó állapotokról, körülményekről, kínzásokról adtak megrázó képet. Megfigyelők attól tartottak, a Tang-ügyben hozott pozitív ítélet precedens értékű lehet, s előfordulhat, hogy kártérítési perek végeláthatatlan sora indul meg Kínában.

A központi vezetés már az év elején jelét adta, hogy ezt a büntetési formát fokozatosan szeretnék megszüntetni, és hírek szerint az igazságügyi reform keretében a kormány illetékesei már dolgoznak ezen. Több tartomány saját hatáskörében közölte döntését az intézmények bezárásáról.

Hivatalos közlés szerint 2008-ban mintegy 350 ilyen átnevelő intézet működött az országban 160 ezer lakóval. Többnyire kisstílű bűnözők, tolvajok, prostituáltak, kábítószerfüggők, szerencsejátékosok gyűjtőhelyei, de a "nemzetbiztonságot veszélyeztető elemeket" is bezárhatták ezekbe, bírósági ítélet nélkül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Brüsszelben tárgyal Orbán jövő pénteken

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét

Kásler Miklós személyesen adta át a Szent Ferenc Kórház poszt-Covid részlegét