szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utóbbi idők talán legtöbb indulatát váltotta ki a kínai online-közösségből annak a dinnyeárusnak a halála, aki két napja vesztette életét egy közterület-felügyelőkkel folytatott, tettlegességig fajuló vitában. A történtek online- és médiavisszhangja pénteken a nap témája és botránya volt egyben.

Az internetes mikroblogokon százezer feletti számban hozzászólók az ország minden részéből haraggal és a kormányzati tisztviselők heves bírálatával reagáltak arra, hogy az 56 éves dinnyeárust szerdán a közép-kínai Hunan tartományban szemtanúk állítása szerint egy mérlegsúllyal leütötték. A férfi összeesett és a helyszínen meghalt. Felesége szintén kórházi kezelésre szorult.

A sajtóbeszámolók szerint a konfliktus azzal kezdődött, hogy a csengkuannak nevezett közterület-felügyelők egy csoportja figyelmeztette a folyó mentén áruló őstermelő házaspárt, hogy tiltott helyen rakták ki portékájukat, majd a kijelölt elárusító helyre küldték őket és állítólag száz jüan bírságot vetettek ki rájuk. A bírságolást a helyi Linvu megyei kormányzat cáfolta, viszont azt elismerte, hogy az egyenruhások négy dinnyét elkoboztak. A vita ezután mérgesedett el.

A leütött árus holttestét a hozzátartozók és az összegyűlt tömeg nem engedte elvinni, mire - az online híradások szerint - 200 rendőrt vezényeltek a helyszínre késő éjszaka elektrosokkolókkal, és jó néhány embert véresre vertek. Végül hajnalban Teng Cseng-csia holttestét a faluja határáig szállították, ahonnan a családja vitte a házába. A helyzetet a rendőri brutalitás nyilvánvalóan tetézte, az ezt követő szerecsenmosdató kormányzati közlemény pedig csak olaj volt a tűzre.

A közvélemény felháborodása egyszerre nyilvánult meg a durva intézkedéseikről elhíresült csengkuanok ellen és a kormányzati hivatalnokok, vezetők ellen, akik - a hagyományok szerint - igyekeztek eltussolni az ügyet. Egyöntetű véleményként fogalmazódott meg, hogy ha nem az internet korát élnénk, Teng halálának felelőseit senki nem vonná kérdőre. A nyilvánosság nyomására azt már bejelentették, hogy a hat főállású közterület-felügyelő ellen rendőrségi vizsgálatot indítottak.

Teng unokahúga a Global Times című, angol nyelvű kínai lapnak elmondta, hogy ő maga és néhány családtag jelen volt Teng boncolásán, amelyet a szomszédos városból érkezett halottkémek végeztek el, de az eredményt egyelőre nem kapták meg. Az áldozat felesége, Huang Hszi-hszi még mindig kórházban van. Az asszony szerdán banditáknak nevezte a csengkuanokat és egyikőjük azonosítóját letépte a zakójáról.

A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint Tang Cseng-csiát pénteken a helyi szokások szerint eltemették, a halál pontos okának megállapítása szakértők bevonásával folyamatban van. A hírügynökség ugyanakkor megjegyzi, hogy pénteken senki nem árult görögdinnyét azon a helyen, ahol a konfliktus kitört.

Az ügy pénteken a mikroblogok vezető témái között volt, napközben a húsz "legnépszerűbb" közül tíz ezzel foglalkozott. Az áldozat lánya saját mikroblogján két alkalommal is a helyi vezetést durván bíráló bejegyzést tett közzé, amit később törölt. Esti posztjában azután váratlanul köszönetet mondott a kormányzatnak és mindazoknak, akik együtt éreztek velük, egyúttal kinyilvánította, családja nem szeretné, ha a "külvilág" zavarná őket a jövőben.

Teng Jen-ling bejegyzésére ismét számos kritikus reagálás érkezett, bennük az édesapját elveszett lány "nyilatkozatát" a hatóságok megfélemlítésének tudják be. Az online közösség ettől függetlenül folytatja háborgását amiatt, hogy a kínai állami tisztviselők ismét bizonyságot tettek arról, hogy előbbre való számukra a "stabilitás" fenntartása, mint sem a hatalmukkal visszaélők megfékezése, egy bűncselekmény tárgyilagos felderítése.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

A hazugságvizsgáló és ami mögötte van – illetve ami mögötte lesz

20 éve gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

20 éve gamer, most elmondja, mik a kedvenc mobilos játékai

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú

Bezárt az iskola, otthon tanul a 10 éves, beteg mártélyi kisfiú