szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

George Alexander Louis névre keresztelték a hétfőn született királyi bébit Nagy-Britanniában. A kisfiút hivatalosan így nevezik majd: őkirályi fensége György, Cambridge hercege. Erzsébet királynő örülhet, ugyanis apjáról, VI. György királyról nevezték el a trónöröklési sorban harmadik helyen álló újszülöttet.

Születése után két nappal, szerda este kihirdették Katalin hercegnő és Vilmos herceg kisfiának keresztnevét – jelenti a Sky News. A fiúcska a George Alexander Louis (György Sándor Lajos) nevet kapta a Kensington-palota közlése szerint. A kisfiút hivatalosan így nevezik majd: őkirályi fensége György, Cambridge hercege.

©

György herceg a harmadik a brit trónöröklési sorban és VII. György királyként koronázhatják meg, ha egyszer király lesz.

György királyok a történelemben

A történelemben hat György király viselte tehát a koronát eddig, miután a német származású I. Györgyöt, Nagy-Britannia első hannoveri királyát megkoronázták 1714-ben.

Az újszülöttet VI. György királyról, II. Erzsébet királynő apjáról nevezték el. A beszédhibájáról híres, családjában csak Bertie-nek hívott VI. György 1952-ben halt meg. Az ő életéről készült A király beszéde című film.

Colin Firth alakította a dadogós VI. György királyt, Erzsébet királynő apját a filmben
©

A név utalhat V. György királyra is, aki a Windsor-ház legelső uralkodója volt 1910 és 1936 között.

A George név egyébként a fogadóirodákban is a legnépszerűbb tipp volt, megelőzve a James-t és a Louis-t.

De honnan a Lajos és a Sándor?

A Louis név valószínűleg tisztelgés Lord Louis Mountbatten, azaz Lajos Ferenc battenbergi herceg előtt, aki II. Erzsébet férjének, Fülöp edinburgh-i hercegnek nagybátyja volt. Ő volt az utolsó brit alkirály, mielőtt Indiai függetlenné vált 1947-ben. A Dickie bácsiként emlegetett férfit az IRA gyilkolta meg 1979 augusztusában.

A kisfiú másik, középső neve, Alexander tisztelgés lehet valamelyik Sándor nevű skót király előtt a három közül.

Úgy tűnik, a hercegi párnak konkrét elképzelése volt a névről, mert általában ennél több idő telik el, amíg az újszülöttek nevet kapnak a királyi családban.

Erzsébet már tudhatta

Szerda délután II. Erzsébet királynő meglátogatta újszülött dédunokáját és a boldog szülőket a Kensington-palotában. A pár a látogatás során állítólag már elárulhatta a kisfiú nevét. Az újszülöttel ezután Katalin szüleinek bucklebury-i birtokára utaztak egy fekete Range Roverrel.

Erzsébet királynő nagyon örül a dédunokának
©

Egyelőre nem tudni, mennyi ideig marad a hercegi pár Katalin szüleinél, Michaelnél és Carole-nál, a jól értesültek azt sejtik, hetekig tart majd a vendégeskedés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!