szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Két szenátort küld Egyiptomba az amerikai elnök, köztük John McCaint, riválisát a 2008-as elnökválasztáson. Az Egyesült Államok megítélése szerint Egyiptomban mielőbb szükség van a polgári ellenőrzés helyreállítására.

Két tekintélyes republikánus szenátort küld Kairóba Barack Obama amerikai elnök, hogy Egyiptom katonai vezetőit mielőbbi választások megtartására sarkallja.

A két szenátor, John McCain és Lindsey Graham helyi idő szerint kedd este Washingtonban közölte, hogy a demokratapárti elnök személyesen kérte fel őket a közreműködésre, ezzel is aláhúzva az üzenet kétpárti jellegét. Graham szerint jövő hétre tervezett útjuk során mindenekelőtt azt kívánják hangsúlyozni, hogy az Egyesült Államok megítélése szerint Egyiptomban mielőbb szükség van a polgári ellenőrzés helyreállítására, illetve új, demokratikus választások megtartására.

John McCain - aki a 2008-as amerikai elnökválasztáson Obama kihívója volt -  mindehhez azt tette hozzá. hogy az egyiptomi megbékélés folyamatát akarják elősegíteni.

Lindsey Graham Egyiptommal kapcsolatban rendkívül magas tétről beszélt. Annak a nézetnek adott hangot, hogy ha - mint fogalmazott - Egyiptom "elvérzik" és Izraelt egyre több radikális rezsim veszi körül,  Washington sajnálni fogja, hogy nem tett meg mindent az előbbi stabil társadalomként való megmentése érdekében.

Az elmúlt napokban az amerikai kormány több alkalommal is aggodalmának adott hangot az egyiptomi erőszakos cselekmények miatt, és azok beszüntetését sürgette. Mindeddig tartózkodott  attól, hogy Mohamed Murszi elnöknek a hadsereg által történt megbuktatását puccsnak nevezze, ez ugyanis az amerikai törvények szerint mindenfajta segély azonnali felfüggesztését vonná maga után. Ez pedig akadályozná azokat az amerikai erőfeszítéseket is, amelyek célja az izraeli határok biztonságának támogatása.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!