szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy ismeretlen péntek éjszaka az amerikai szenátus egyik IP-címét (számítógépes azonosítóját) felhasználva amerikai "disszidensről", "árulóra" változtatta az Edward Snowdenre vonatkozó jelzőt az internetes lexikonban, a Wikipédiában.

A Wikipédia oldalait a felhasználónév közzététele nélkül lehet szerkeszteni, de megjelenik rajta a számítógép azonosítását szolgáló úgynevezett IP-cím. Az amerikai média hétfői híradásai szerint az az ismeretlen, aki pénteken beleszerkesztette az "áruló" jelzőt a Snowdenről szóló Wikipédia-oldal ismertetőjébe, egy olyan IP-címet használt, amely az amerikai szenátus számítógépes hálózatához vezet, ezért feltételezhető, hogy a változtatást a felsőház egyik tagja vagy alkalmazottja eszközölte.

Ugyanezt az IP-címet használták a többi között különféle kézifegyverekről, egy üzbég városról, a perzsa történelemről, egy San Francisco-i szórakozóhelyről, Donald Graham, a The Washinton Post kiadóvállalat igazgatójáról, illetve Mitch Albom egyik novellájának ismertetéséről szóló bejegyzésekhez.

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató, s Oroszországtól egy évre menedéket kapó informatikusról szóló oldal komoly vitákat gerjesztett a Wikipédia önkéntes szerkesztői között: az oldal létrehozása, június 9-e óta több mint háromezer változtatás történt rajta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Orbán sok erőt kívánt a nizzai áldozatok hozzátartozóinak

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Jane Goodall: "Egyes politikusok viselkedésében nem nehéz a hím csimpánzokra ráismerni"

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s

Bezár egy időre a Blaha Lujza téri McDonald’s