szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Robert Ford karrierdiplomatát nevezte ki John Kerry amerikai külügyminiszter az Egyesült Államok új kairói nagykövetének – közölte a The New York Times amerikai napilap hétfőn.

Ford tapasztalt diplomata, jól ismeri a Közel-Keletet, folyékonyan beszél arabul és franciául. A térség több országának amerikai nagykövetségén dolgozott, 2010-11-ben Szíriában látott el nagyköveti feladatokat, mielőtt Washington szíriai diplomáciai képviseletének bezárása mellett döntött.

Az utóbbi hónapokban Ford az amerikai diplomácia egyik kulcsfigurájának számított a szíriai polgárháború ügyeiben, és azon dolgozott, hogyan támogassák a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelőket.

A válságos egyiptomi belpolitikai helyzetet a külvilág a diplomácia eszközeivel is próbálja enyhíteni. Kairóban tárgyal William Burns amerikai külügyminiszter-helyettes, aki hétfőn hajnalban az Európai Unió, Katar és az Egyesült Arab Emírségek képviselőiből álló csoport tagjaként találkozott Egyiptomban a Muzulmán Testvériség mozgalom második számú vezetőjével, a bebörtönzött Hajrat as-Sáterrel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!