szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Figyelmeztető jelnek ítélik Pekingben Japán újrafegyverkezését, aminek egyik látványos megnyilvánulásaként említik a hirosimai atombomba ledobásának évfordulóján felavatott eddigi legnagyobb hadihajóját, helikopter-hordozóját - derült ki a Hszinhua kínai állami hírügynökség szerdai kommentárjából.

A szigetország tengeri védelmi erőinek új büszkesége az Izumo nevet kapta, ugyanazt, amelyet a japán császári haditengerészet egy valaha még Kína ellen is bevetett páncélos cirkálója viselt. A háborút megjárt hajót 1945 júliusában a Hirosima prefektúrabéli Kura légibázis elleni amerikai légitámadás alkalmával süllyesztették el.

A Kína elleni invázió egyik zászlóshajójának korszerű változatban való újjászületésére Pekingben érzékenyen reagáltak. A Hszinhua beszámol arról, hogy a 248 méter hosszú, 19 500 tonnás hadihajó minimális átalakításokkal teljes értékű repülőgép-hordozóvá tehető, amelynek birtoklása a japán alkotmány szerint egyelőre tiltott lenne.

A kommentár úgy véli, a "de facto repülőgép-hordozó" szolgálatba állítása a japán békealkotmány súlyos megsértésének minősül, és újabb figyelmeztető jel arra, hogy a japán kormány fel akarja számolni békealkotmányát, miközben növeli fegyveres erejét.

A cikk utal Aszó Taró miniszterelnök-helyettes közelmúltbéli megjegyzésére, amelyben a náci Németországnak a weimari alkotmány csöndes megváltoztatását végrehajtó "technikáját" követendő példaként említette. Mindez az Izumo vízre bocsátásával a térségben olyan érzetet kelt, mintha Japán kísérletet tenne az ország dicstelen militarista múltjának feltámasztására - állapítja meg a szerző.

Hozzáteszi, mindezek alapján a nemzetközi közösségnek elég oka van arra, hogy aggódjon a japán militarizmus potenciális feléledése miatt.

"Japánnak az önvédelem álcájával leplezett újrafegyverkezése az ázsiai országokat fegyverkezési versenybe sodorhatja, veszélyeztetve a térség stabilitását" - fogalmaz az írás. Egyúttal idézi Abe Sindzó japán kormányfőt, aki a keddi hirosimai emlékünnepségen ígéretet tett arra, hogy "a nukleáris fegyverek okozta horror és pusztítás nem ismétlődhet meg".

Hogy ez valóban így legyen, ahhoz "Japánnak szembe kell néznie agressziós történelmével, le kell állítania újrafegyverkezését, és vissza kell térnie a béke útjára" - figyelmeztetett a Hszinhua.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

A koronavírus-járvány ajándéka: a csend

Gyurcsány volt kabinetfőnöke végleg otthagyta pálinkacégét

Gyurcsány volt kabinetfőnöke végleg otthagyta pálinkacégét

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre

Metróként érkezne a vonat a ferihegyi reptérre