szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jirí Rusnok bejelentette, hogy csütörtökön vagy pénteken benyújtja lemondását, miután a kormány nem kapta meg a parlamenti alsóház bizalmát és Karel Schwarzenberg, a TOP 09 párt elnöke bejelentette, hogy pártja kezdeményezi a cseh képviselőház feloszlatását.

Jirí Rusnok, a cseh szakértői kormány feje bejelentette, hogy csütörtökön vagy pénteken benyújtja lemondását. A miniszterelnök a szerdai bizalmi szavazás eredményét "tisztességes vereségnek" minősítette, amely hozzájárul a politikai válság megoldásához és a képviselőház feloszlatásához.

"A szavazás eredménye kedvező a cseh politika számára" - nyilatkozta Rusnok újságíróknak a szavazás után. Bár kormánya nem kapott bizalmat, "nem jött be" a volt koalíció terve sem, hogy magának kérheti az újabb kormányalakítási megbízatást, mondván, hogy a 200 tagú képviselőházban 101 támogatója van.

A szerda késő este megtartott szavazáson 93 honatya támogatta a kormányt, míg 100-an elutasították. A szavazáson 193 képviselő vett részt, miután két képviselő börtönben van, négyen - két polgári demokrata képviselő, Karolína Peake, a LIDEM elnöke, valamint egy független - a szavazás idejére elhagyták az üléstermet, egy képviselő pedig betegség miatt hiányzott.

Karel Schwarzenberg, a TOP 09 párt elnöke a bizalmi szavazás után bejelentette, hogy pártja kezdeményezni fogja a cseh képviselőház feloszlatását. Schwarzenberg ezt azzal indokolta, hogy a bizalmi szavazás megmutatta: bár a Rusnok-kormány nem kapott bizalmat, a volt jobbközép koalíciónak sincs többsége a 200 tagú képviselőházban.

"A szavazás megmutatta, hogy a volt kormánykoalíciónak nincs 101 képviselője az alsóházban. Rendkívüli ülést kezdeményezünk a képviselőház feloszlatására" - mondta Schwarzenberg újságíróknak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!