szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nick Clegg brit miniszterelnök-helyettes sürgette szombaton annak kivizsgálását, hogy a hatóságok törvényesen jártak-e el a londoni Heathrow repülőtéren a The Guardian amerikai újságírója, Glenn Greenwald élettársának feltartóztatásakor.

Nick Clegg azt mondta, nem tájékoztatták őt előzetesen David Miranda múlt vasárnap történt őrizetbe vételéről és kilencórás kihallgatásáról, amelyet a terrorizmus-ellenes törvényekre hivatkozva hajtottak végre. A kormánykoalíció kisebbik pártjának, a Liberális Demokratáknak a vezetője hangsúlyozta: "nagyon fontos, hogy David Anderson, a terrorizmus-ellenes törvények alkalmazásának vizsgálatával megbízott független ellenőr mielőbb tegyen jelentést arról, hogy (Miranda esetében) a jogszabályokat megfelelően alkalmazták-e, illetve hogy szükséges-e a szóban forgó törvények módosítása". Clegg ezzel mintegy elhatárolódott a koalíciós partnereitől, akik védelmükbe vették a Mirandával szemben alkalmazott eljárást.

A brazil állampolgárságú David Miranda élettársa, Glenn Greenwald újságíró tette közzé az amerikai hírszerzés volt informatikusa, Edward Snowden által kiszivárogtatott dokumentumokat az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), valamint a hasonló profilú brit szolgálat, a GCHQ kiterjedt - és sokak szerint súlyosan törvénysértő - adatgyűjtési tevékenységéről. Mirandát kilenc órán keresztül tartották fogva, majd vádemelés nélkül szabadon engedték, miután elvettek tőle minden lehetséges adathordozót - a laptopját, a mobiltelefonját, egy számítógépes merevlemezt és több memóriakártyát.

A rendőrség szerint a férfinál "rendkívül érzékeny dokumentumok voltak, amelyek nyilvánosságra hozása életeket veszélyeztethetett volna". Miranda dokumentumokat szállított a Brazíliában élő Greenwald és Snowden Berlinben dolgozó kapcsolata, Laura Poitras amerikai dokumentumfilmes között. A brit rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy bűnügyi vizsgálatot indítottak Greenwald élettársa ellen a The Guardian titkosszolgálatokat leleplező cikkeivel összefüggésben.

Theresa May belügyminiszter korábban arra hivatkozva védte a hatóságok fellépését a Heathrow repülőtéren, hogy törvényes felhatalmazásuk volt erre, ha úgy ítélték meg, hogy a Miranda birtokában lévő iratok kiszivárgása emberéleteket veszélyeztethet.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Fontos eredményeket értek el az új egészségügyi jogviszony miatt tiltakozó orvosok

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

Nem Orbán, hanem az elköltendő közpénz miatt "titkos" az alagút

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt

A kiélezett járványhelyzetben az ellátás megszűnésével fenyegetnek orvosok az új szerződésük miatt