szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előzetesen jóváhagyta az iráni parlament azt a törvényt, amely a kormánytól követeli, hogy indítson pert az Egyesült Államok ellen az iszlám köztársaság demokratikusan megválasztott miniszterelnökét félreállító 1953-as puccs miatt.

A napokban kerültek nyilvánosságra azok a dokumentumok, amelyekben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) hivatalosan is elismeri, hogy hatvan évvel ezelőtt az ő irányítása idején távolították el a hatalomból Mohammed Moszadik iráni kormányfőt. 

A Washington nemzetközi bíróságon való beperelését célzó jogszabály az ügy jogi útra terelése előtt előirányozza egy bizottság megalakítását, amelynek feladata az 1953-as politikai esemény körülményeinek tanulmányozása és egy jelentés készítése.

Szerdán a parlamentben jelen lévő 196 képviselő közül 167 szavazott a törvény mellett, 5 pedig ellene. Az ülést élőben közvetítette az állami rádió. A jogszabályt támogató egyik iráni honatya, Mahdi Muszavinedzsád kijelentette: Iránnak jogi lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy az Egyesült Államok vállaljon felelősséget tetteiért. Egy másik képviselő, Mohammed Mahdi Rahbári azonban "időpocsékolásnak" nevezte a jogszabállyal való foglalkozást, mivel szerinte az országnak semmi haszna nem származik belőle.

Az 1953. augusztus 18-án elkövetett puccs helyreállította Mohammed Reza Pahlavi sah hatalmát, aki Washington közeli szövetségese lett egészen 1979-ig, amikor az iszlám forradalom nyomán megbukott a rezsimje, ő maga pedig elmenekült az országból. Az Egyesült Államok megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Iránnal azután, hogy 1979 november 4-én diákok megrohamozták a teheráni amerikai nagykövetséget tiltakozásul amiatt, hogy Washington nem adta át az iráni hatóságoknak a megbuktatott sahot. A két ország között azóta is feszült a viszony, az utóbbi időben elsősorban Irán vitatott nukleáris programja miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jön az év első magyar online állásbörzéje

Jön az év első magyar online állásbörzéje

Márki-Zay listát vezet, az ügyeskedéssel pedig nincs baj szerinte

Márki-Zay listát vezet, az ügyeskedéssel pedig nincs baj szerinte

Váratlan fordulat: Mégis nyomoznak az Airbnb-ben kiadott budavári önkormányzati lakások ügyében

Váratlan fordulat: Mégis nyomoznak az Airbnb-ben kiadott budavári önkormányzati lakások ügyében