szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az utolsó falasák megérkeztével befejeződött az etiópiai fekete zsidók áttelepítése Izraelbe - közölte bevándorlási ügyekért felelős Zsidó Ügynökség szerdán.

Az utolsónak mondott etiópiai falasákat - összesen 450 főt - két repülőgépen szállították Izraelbe. Nátán Saranszki, az ügynökség elnöke "megindító történelmi pillanatnak" nevezte érkezésüket.

Izrael 1948-as alapítása óta összesen több mint 90 ezer falasa bevándorlót fogadott be Etiópiából. Az utóbbi három év alatt mintegy hétezren települtek át.

A falasák többsége 1984 és 1991 között érkezett a zsidó állam területére. Az izraeli kormány 2000-ben nyitotta meg újra az úgynevezett falasa-dossziét, amikor elhatározta, hogy az utolsó fekete zsidókat is - mintegy húszezer embert - az országba szállítja.

Az etiópiai zsidók évszázadokon át elszigetelten éltek a többi zsidó közösségtől. Az izraeli vallási hatóságok hosszú ideig nem jutottak egyezségre abban a kérdésben, hogy elismerjék-e a teljesen eltérő kulturális szokásokkal élő falasákat zsidóként.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Csillag István: Az Orbánt leváltani képes ellenzéki vezető kiválasztásának receptje

Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását

Kihirdették a Norvég Alap együttműködési megállapodását

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani

Infektológus: Színtiszta demagógia oltásért pénzt ajánlani