szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem tart külön találkozót a kínai és a japán védelmi miniszter a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) és partner országainak védelmi miniszteri értekezletén Bruneiben, de néhány szót már váltottak - közölte Pekingben a védelmi minisztérium szóvivője.

Jang Jü-csün beszámolt arról, hogy a kínai tárcavezető, Csang Van-csüan és japán kollégája, Onodera Icunori szerdán este a  megnyitó bankett alkalmával szót váltottak egymással. Ez volt az első ilyen alkalom azóta, hogy a jelenlegi japán kormány tavaly december óta hivatalba lépett.

A rövid beszélgetés során Csang a szóvivő szerint megjegyezte, itt az ideje, hogy a "provokátor" - azaz Japán - korrigálja korábbi hibáit. A két ország között szinte megszűnt a diplomáciai érintkezés, amióta tavaly ősszel Japán államosította a vitatott hovatartozású kelet-kínai-tengeri lakatlan szigetcsoport nagyobb részét. Pekingben azt is zokon vették, hogy a japán kormány tagjai felkeresték a háborús főbűnösöknek is emléket állító Jaszukuni szentélyt.

Tokió mindeközben feltétel nélküli csúcstalálkozót sürget, amire Pekingben az volt a válasz, hogy amíg a japán vezetés nem ismeri el, hogy a kérdéses területekről vita van közöttük, addig nincs miről beszélni. A brunei tanácskozáson a szervezet tíz tagállama, valamint Kína és Japán mellett Ausztrália, India, Dél-Korea, Új-Zéland, Oroszország és az Egyesült Államok képviselteti magát.

A védelmi minisztérium pekingi szóvivői tájékoztatóján az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek együttműködését is szóba hozták, amely az érintettek szerint a Dél-kínai-tenger szabad hajózhatóságát hivatott biztosítani. Jang ezzel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a térségbeli vizeken nem volt és nincs veszélyben a szabad hajózás, és úgy vélte, e hamis hivatkozás mögött egyes országok önös érdekei húzódnak meg.

Sajtójelentések szerint csütörtökön Manilában közölték, hogy - Peking kérésének eleget téve - az ország elnöke, Benigno Aquino a tervezettel ellentétben nem utazik a jövő héten Kínába a Kína-ASEAN expóra. Aquino épp a napokban jelentette be, hogy szeptember 3-án egy napra Nanning városába látogat. A rendezvényen a Fülöp-szigeteket a kereskedelmi tárcavezető fogja képviselni.

A kínai beszámolók emlékeztetnek rá, hogy az Egyesült Államok és a Fülöp-szigetek között tárgyalások folynak egy olyan keretmegállapodásról, amely az eddiginél nagyobb lehetőséget nyújtana az amerikai hadsereg számára repülőgépek, hajók, katonák és más katonai eszközök telepítésére. Chuck Hagel amerikai védelmi minisztere épp ez ügyben csütörtökön Bruneiből Manilába utazik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Orbán titkos szolgái: intrikák és botrányok

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Egymilliárd forint a nevében is különleges Bugatti Chiron Les Legendes Du Ciel

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai

Elfajulóban lehet a járvány, mutatják a KSH többhetes átfutással közölt halálozási adatai