szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olyan új nanoanyag kifejlesztését jelentették be kínai tudósok, amely elpusztíthatja a tavakat szennyező algatömeget.

Katasztrofális méretű algaszennyezés fenyegeti a kínai folyók és tavak nagy részét. A csatornákból a természetes vizekbe ömlő, gigászi mennyiségű szennyvíz hatására elszaporodó, kékeszöld algák szokatlanul kellemetlen szagot árasztanak, elpusztítják a halállományt, a vizet pedig zöldes-zavaros színűvé teszik. Különösen súlyos a helyzet Kína legnagyobb édesvízű tavai közül a Csao-hu, a Tai-hu és a Tien-csi esetében. Noha a kínai kormány jüanmilliárdokat fektetett a víztisztításba, elegendő napsütés és meleg esetén továbbra is szaporodnak az algák. 

A Kínai Műszaki és Természettudományi Egyetem tudósai hétfőn bejelentették, hogy laboratóriumi tesztjeik során az általuk kifejlesztett nanoanyag egyetlen grammja kosárlabdapálya-méretű vízfelület algáit képes elpusztítani. 

Fan Csung-ceng, a kutatás vezetője elmondta, hogy az anyag katalizátorként működik, mely a víz színén lebegő növényeket földszerű, szervetlen anyaggá bontja le. Olyan sűrűségű mintán végezték a kísérletet, amelynek litere több mint százmillió apró növénykét tartalmaz. Az ország egyik legszennyezettebb nagy tavát, a Csao-hut literenként több mint ötmilliós algasűrűségű réteg borítja. 

A 13 ezer négyzetkilométeres kelet-kínai tavat sebesen növekvő nagyvárosok övezik. A lakossági és az egyre erősebb ipari vízhasználat miatt a tó a legszennyezettebbek egyike lett. 

A csatornákból kiömlő piszkos víz rendkívül sok nitrogént és foszfort juttat a tóba, ami táplálja az algákat. Fan szerint az új nanoanyaggal végzett biológiai tisztítás és a tartomány fejlesztési és reformbizottsága által megígért, hatalmas teljesítményű víztisztítók útját tudják állni az algakatasztrófának.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Élménybomba az új Ferrari, de sem közútra, sem versenyekre nem való

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól

Tíz dallal búcsúzunk Balázs Fecótól