szerző:
Zubor Zalán
Tetszett a cikk?

Magabiztos győzelmet aratott a jobboldali koalíció a norvég parlamenti választásokon. Bár a kormányfői cím várományosa a „norvég vaslady”, a konzervatív Erna Solberg, az új kormányban az egykor Anders Breiviket is soraiban tudó jobboldali populista párt tagjai lehetnek többségben.

„Történelmi győzelmet arattak a jobboldali pártok” Erna Solberg, a norvég Konzervatív Párt jelöltje és az ország miniszterelnöki székének várományosa szerint. Bár idén is az eddig kormányzó Munkáspárt alakíthatta a legnagyobb frakciót, szövetségeseivel együtt sem sikerült többséget szereznie, míg a kormányváltással kampányoló jobboldali pártok 169 parlamenti székből 96-ot szereztek meg. A 2011-es oslói támadások óta tartott első választások előtt mindkét oldalon kampánytéma volt a 77 halottat követelő támadás: jobbról a kormány és a hatóságok gyenge fellépését kritizálták, de a legnagyobb frakciót alakító Haladás Pártnak is támadási felületet jelentett, hogy az ámokfutó, Anders Breivik korábban a párt tagja volt.

Megunták a takarékoskodást

A választások egyik nagy meglepetése, hogy a közvélemény-kutatásokkal szemben nem a konzervatívok, hanem a radikálisabban jobboldali Haladás Párt bizonyult a legnépszerűbb pártnak. A 2005 óta, Jens Stoltenberg miniszterelnök vezetésével kormányzó Munkáspárt főként az adócsökkentéssel szembeni ellenállása, és az ellenzék szerint túlságosan takarékoskodó gazdaságpolitikája miatt vesztett népszerűségéből. Bár a Munkáspártnak rövid távon népszerűséget hoztak a 2011-es terrortámadások (az Utoya-szigeten történt lövöldözés áldozatai a párt ifjúsági tagozatának tagjai voltak), később a kormány súlyos kritikákat kapott a hatóság erélytelen fellépéséért a támadás idején.

Norvégiában biztosra veszik, hogy az új parlament Erna Solberget, a konzervatív párt jelöltjét választják meg miniszterelnöknek, olyannyira, hogy az eddigi kormányfő, Jens Stoltenberg is beismerte vereségét, és gratulált Solbergnek. A „Vas Ernának” becézett korábbi közigazgatási és regionális fejlesztési miniszter indulását a kormányfői székért mind az öt, most bejutott jobboldali támogatja, annak ellenére, hogy pártja, a Norvég Konzervatív Párt csak a második legnagyobb ellenzéki koalíciót tudta megalakítani. A konzervatívok elsősorban az adócsökkentésre vonatkozó ígéreteikkel szereztek támogatókat: többek között a jövedelemadó csökkentését, a közismerten bőkezű jóléti állam leépítését és az olajszektor adóinak csökkentését ígérték. Jelenleg minden olajipari termelést 78 százalékos adó terhel, amelyből mára egy 750 milliárd dollár értékű alapot halmozott fel a skandináv állam. Az új kormány ígéretei szerint ezt a pénzt a gazdaság diverzifikálására, az oktatás és az egészségügy fejlesztésére fordítaná.

Ebben a kérdésben Solberg szembekerülhet egyik lehetséges koalíciós partnerével, a Siv Jensen által vezetett Haladás Párttal, akik bár szintén hozzányúlnának az olajalaphoz, azt inkább a jóléti állam növelésére költenék. A párt más szempontból is kínos lehet Solbergéknek: bár a konzervatívok jelezték, szívesen látnák mind a négy ellenzéki pártot egy koalíciós kormányban, két kisebb ellenzéki párt, a Liberális és a Kereszténydemokrata Párt nem szívesen közösködne az idegenellenesként és populistaként jellemzett párttal, különösen, mivel a pártnak a 2011-es oslói robbantásos merénylet és az azt követő lövöldözés elkövetője, Anders Behring Breivik is tagja volt. Breivik 2002-ben a Haladás Párt nyugat-oslói alapszervezetét vezette, később azonban csalódott a párt szerinte túl mérsékelt programjában, ezért 2007-ben kilépett a pártból.

Bevándorlásellenes, Izrael- és melegházasság-párti szélsőjobb

Az idei választáson a második legnagyobb frakciót alakító, 22,9 százalékot és 41 parlamenti széket szerző Haladás Párt 1973-ban alakult, eredetileg egy adócsökkentésért küzdő single-issue pártként. Jobboldali, populista és bevándorlásellenes párttá a nyolcvanas években, Carl I. Hagen elnöksége alatt váltak, aki 2006-ig vezette a pártot. Hagen már a nyolcvanas években „Norvégia iszlamizálódásával” riogatott, követelte a menedékkérelmek szigorúbb elbírálását, és iszlámellenes retorikája miatt Norvégia többször keveredett diplomáciai botrányba muszlim országokkal. Bár a Haladás Párt sokáig volt a legnagyobb jobboldali párt, kormányra eddig egyszer sem került, mivel a eddig egyik párt sem volt hajlandó koalícióra lépni velük.

Hogy kitörhessenek az elszigeteltségből, az utóbbi években a párt és új vezetője, Siv Jensen némileg mérsékelte a korábbi retorikát, bár még mindig a norvég politikai élet jobbszélét jelentik. Hasonlóan több, nyugat Európai radikális jobboldali párthoz, a párt elfogadja a liberalizmus egyes alapelveit, támogatják az azonos neműek házasságát, és erősen Izrael-pártiak, miközben az iszlámot és a muszlim bevándorlást kritizálják. Carl I. Hagen egy alkalommal kijelentette: „Ha Izrael elveszti a harcot a Közel-Keleten, Európa is az iszlám uralma alá fog kerülni.”

Kiesbbségi kormány jöhet

A várható koalíciós viták miatt valószínű, hogy Solberg kisebbségi kormányt alakít vagy a Haladás Párttal, vagy a kisebb ellenzéki pártokkal. "Norvégiában nem feltétlenül számít gyakorlatnak, hogy többségi kormányt kell alapítani, ezért kicsivel valószínűbb, hogy kisebbségi kormányunk lesz" – mondta a The Guardian brit hírlapnak Elisabeth Ivarsflaten, a Bergeni Egyetem politológus professzora. Mint mondta, „Norvégiának sok kisebbségi kormánya volt már, és általában működtek."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Bukhat Norvégiában a munkáspárti koalíció

Hétfőn folytatódik a voksolás a norvégiai választásokon, amelyeken valószínűleg a konzervatív Höyre párt vezette ellenzéki tömörülés nagy arányban győz, és leváltja a munkáspárti koalíciót.

MTI Világ

Nagyon győzött a jobboldal Norvégiában

A várakozásoknak megfelelő, nagy arányú választási győzelmet aratott hétfőn Norvégiában a konzervatív Höyre párt vezette jobboldali ellenzék, 96 mandátumot szerezve a 169 tagú új törvényhozásban – derült ki a hivatalos részeredményekből.

MTI Világ

A bevándorlás-ellenes jobboldal áll nyerésre Norvégiában

A bevándorlás-ellenes jobboldali populistákat is magában foglaló, konzervatívok vezette polgári tömörülés a szeptember 9-én esedékes norvég parlamenti választások legvalószínűbb befutója három, pénteken megjelent közvélemény-kutatási eredmény szerint is.

MTI Kult

Norvég padlásszobában porosodott egy elveszett Van Gogh-kép

Vincent Van Gogh rég elveszett festményét azonosították az amszterdami Van Gogh Múzeum szakértői: az alkotás, amely a holland mester 1928 óta felfedezett első teljes méretű vászna, éveket töltött egy norvégiai padlásszobában, mert azt hitték, hogy más festő munkája.

MTI Világ

Nagy változás jöhet Norvégiában

Két héttel a választások előtt Norvégia jobboldali ellenzékének jókora előnye van a leköszönő baloldali kormánykoalícióval szemben – derült ki egy vasárnap este nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból.

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Szlovákiában csaknem tízezer új fertőzöttet regisztráltak az országos tesztelés szombati napján

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg

Nyilvános alvókabinokat helyeznének ki Németországban, hogy a hajléktalanok ne fagyjanak meg