szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Körülbelül kétszázan tüntettek egy isztambuli bíróság előtt kedden, ahol új bírósági eljárás indult Hrant Dink örmény származású török újságíró feltételezett gyilkosai ellen. A tiltakozók azzal vádolják a török hatóságokat, hogy leplezni próbálják az összeesküvést, amelyet az államapparátus nacionalista tagjai terveltek ki.

Hrant Dinket, egy örmény kisebbségi újság, az Agos főszerkesztőjét 2007. január 19-én Isztambulban, a nyílt utcán lőtte agyon egy török nacionalista fiatal, Ogün Samast. Dink azzal bőszítette fel az ország nacionalistáit, hogy folyamatosan bírálta a török kormány politikáját a körülbelül 60 ezer főt számláló, keresztény vallású örmény kisebbséggel szemben, Ankarát téve felelőssé a szomszédos Örményországgal kialakult diplomáciai patthelyzetért.

Az újságíró meggyilkolása hatalmas felzúdulást okozott Törökországban, temetésén több mint százezren vettek részt. Sokan táblát emeltek a magasba, rajta az újságíró fényképével és a következő szöveggel: "Mi mindannyian Hrant Dinkek vagyunk".

Ogün Samast, az akkor fiatalkorú elkövető 2011 júliusában 23 év letöltendő börtönt kapott. Hat hónappal később a gyilkosság feltételezett felbujtóját, Yasin Hayalt életfogytiglani börtönre ítélte a bíróság, de úgy rendelkezett, hogy az ügyben nem történt összeesküvés, és felmentett tizennyolc további, bűnrészességgel vádolt személyt.

Májusban a török fellebbviteli bíróság azonban úgy vélte: tévedés történt, és erős a gyanú, hogy bűnügyi összeesküvés vezetett a gyilkossághoz. Emiatt elrendelte az ügy újratárgyalását.

Az újratárgyalás megdönti a korábbi bírósági ítélet kiindulópontját, amely szerint a bűntény elkövetői saját szakállukra cselekedtek. Míg az újságíró családja és támogatói azt állítják, hogy az ügyben török állami szereplők is érintettek, a bíróság úgy véli, hogy bűnügyi összeesküvésről lehetett szó.

A fellebbviteli bíróság kifejezetten úgy foglalt állást, hogy a török államapparátus nem érintett az ügyben, és terroristák sem.

Dink családja és támogatói ezt erősen bírálják, és úgy vélik: a török igazságszolgáltatás továbbra sem hajlandó arra, hogy megvizsgálja állami szervek érintettségét az ügyben. A család egyik ügyvédje azt állítja, hogy a bűncselekmény szálai a török titkosszolgálathoz vezetnek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!