szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kocsmai hangulat uralkodott kedd éjjel a szlovák parlamentben, amikor harmadszorra futottak neki a Robert Fico elleni bizalmatlansági indítványnak. A képviselők még össze is verekedtek, és előkerült egy kartonból készült Fico-bábu is. Szerda reggel több mint száz szeszes italoktól származó üveget találtak a parlamenti kukákban.

Az éjjel öt szlovák kormánypárti képviselő támadt az Egyszerű Emberek pártjához tartozó Jozef Viskupičcsra. Az ellenzéki képviselőnek felszakadt a szája, zúzódásos sérüléseket szenvedett, és majdnem áthajították a korláton a kormánypártiak. A parlament egészségügyi szolgálata látta el – számolt be az Új Szó. A Smer egyelőre a támadásra nem reagált.

A verekedés volt a „csúcspontja” annak az éjszakába nyúló rendkívüli kormányülésnek, amelyet a szlovák ellenzék hívott össze kedd délután háromkor, hogy szavazzon a parlament Robert Fico miniszterelnök lemondatásától. A bizalmatlansági indítványt azért kezdeményezte az ellenzék, mert korábban napvilágra kerül, hogy a kormány visszavásárolná a Szlovák Gázművek kisebbségi részvénycsomagját. A gázműveket még az előző, Dzurinda-kormány 2002-ben privatizálta 2,7 milliárd amerikai dollárért, a Fico-kormány 40 millió euróért, 59 millió eurós adóssággal venné át a céget.

Az Új Szó beszámolója szerint az ülés közben 83 Smer-képviselő elhagyta az üléstermet, ami miatt az ellenzék nem tudott semmit sem elfogadni, mert a parlament nem volt határozatképes. Az ellenzéki képviselők pedig közel négy óráig hangosan felolvasták azt a több száz oldalas kormányhatározatot, amely az SPP részvényeinek megvásárlásáról szól.

Az ülésteremben sokaknak hiányzott Robert Fico, ezért Ľudovít Kaník (SDKÚ) egy bábut ültetett a helyére, Igor Matovič, az Egyszerű Emberek elnöke pedig a miniszterelnök életnagyságú kartonmását tette a szónoki emelvény közelébe. A bábut a kormánypártiak megpróbálták eltávolítani, de azt az ellenzéki politikusok visszahozták.

A botrány azonban akkor csúcsosodott ki, amikor Daniel Lipšic ellenzéki képviselő az éjszakai ülés alatt jelezte, hogy a Smer képviselői láthatóan ittasak. Majd ismét a Fico-maketten ment a csörte, az ülésterem bejáratánál a szóváltások mellett lökdösődés is történt.

A megtámadott honatya kezdeményezte, hogy a Smer képviselőit vessék alá alkoholszondás vizsgálatnak, de a parlament nem tudott erről döntést hozni, mert nem volt határozatképes. A Smer képviselői hajnalban újra megpróbálták eltávolítani a Fico-makettet. Ennek során több kormánypárti, illetve ellenzéki képviselő összeverekedett az üléstermen kívül.

Végül reggel hét órakor berekesztették az ülést, ahogy azt még a késő esti órákban jóváhagyták, ugyanis 9-től már a parlament rendes ülése folytatódik – a rendkívüli üléshez este hét órától térnek vissza.

Frissítés: a parlamenti ülést követően, szerda reggel több mint száz szeszes italoktól származó üveget találtak a parlamenti kukákban. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek képviselőit egy takarítónő figyelmeztette a sokkoló leletre, aki állítólag a Smer frakcióhelyiségeiből vitte ki azokat. Ilyen mennyiségű alkoholt valószínűleg nagy gond lehetett beszerezni, mivel a parlamentben nem árulnak – írja az Új Szó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Havi 800 ezerbe kerül Horváth Csaba imázsépítése Zuglónak

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

Részletezte a KSH, miért esett 4,7 százalékot a magyar GDP a második hullám előtt

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik

60 éve tudjuk a posztmodern irodalomtól, hogy a valóság nem létezik