szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Magáncégek által működtetett „részegtárolókat” állítanának fel Londonban, mert a rendőrség nem szeretne éjszaka részegekre vigyázni. A fogdákba azért a rendőrök vinnék be az ittasan randalírozókat, akik akár 400 fontos bírságra is számíthatnak.

Őrizet alá helyezné, és súlyos bírsággal sújtaná a londoni rendőrség az utcán részegeskedőket, akiket magáncégek által működtetett detoxikálókban, úgynevezett „részegtárolókban” („Drunk Tank”) helyeznének el, amíg ki nem józanodnak. Másnap a delikvenseknek maguknak kéne kifizetniük az ellátásuk teljes költségét. A javaslatot támogatók szerint erre egyrészt azért van szükség, mert a rendőrség nem ér rá egész éjszaka a fogdába bevitt részegekre figyelni, másrészt ezzel az állami költségek is csökkennek.

„Nem értem, miért kéne a rendőrségnek vagy az egészségügynek felügyelnie azokat, akik olyan részegek, hogy nem tudnak magukra vigyázni” – nyilatkozta a Telegraphnak Adrian Lee, a Northamptonshire-i rendőrség felügyelője. „Miért ne vigyük őket egy részeg-cellába, amit magáncég működtet, és hagyjuk, hogy ez a cég felügyelje őket éjszaka, amíg ki nem józanodnak? Ha ez megtörtént, kaphatnak egy fix összegű bírságot, a cég kifizettetheti velük az ellátásukat. Ez az összeg elég magas lenne, így a büntetés elrettentő ereje is növekedne.”

Drágább lenne berúgni, mint a Ritzben éjszakázni

A rendőrség becslése szerint 3-400 fontba (100-140 ezer forint) kerül a rendőrségi fogdára szállított részeg ellátása egy éjszakára, „többe, mint egy éjszaka a Ritz szállodában”. Az eljárás értelmében az illetőt 15-30 percenként meg kell vizsgálni, amíg teljesen ki nem józanodik. A magas költségek ellenére az utcai részegeskedésért kiszabható legmagasabb bírság csak 80 font. Emiatt az alkohollal kapcsolatos törvénysértések csaknem 11 millió fontba kerülnek Nagy-Britanniának. Ráadásul a hasonló esetek száma évről évre emelkedik, tavaly csak Londonban 31 ezer embert bírságolt meg a rendőrség az utcán, részegen folytatott, köz- és önveszélyes magatartás miatt.

Tavaly egy beszédében David Cameron brit miniszterelnök is a „részegtárolók” létrehozása és az utcai részegeskedés elleni szigorúbb fellépés mellett érvelt, bár ő nem beszélt a várható bírságokról, és végül a kormány nem tett konkrét lépéseket. Egyelőre más eszközökkel sem léptek fel az alkoholizmus ellen: Adrian Lee kritizálta a kormányt, amiért ígéreteik ellenére nem vezettek be minimumárat az alkoholra Angliában és Walesben. Az erre vonatkozó tervek azért buktak meg, mert attól tartottak, az igazságtalanul büntetné a mértékletes alkoholfogyasztókat is.

Nálunk az adózók fizetik

Egyesek szerint azonban éppen a dráguló italárak vezettek a kevésbé kulturált italfogyasztás elterjedéséhez: a Sky News által megkérdezett newcastle-i és northumbriai szórakozóhely-tulajdonosok, illetve rendőrök szerint egyre gyakoribb, hogy a szórakoztatóhelyekre érkező vendégek saját üvegükben nagyobb mennyiségű röviditalt csempésznek be a klubokba. Állításuk szerint a problémán a biztonsági őrök szigorúbb fellépése segített némiképp.

Magyarországon a 2000-es évek végéig működtek az úgynevezett kijózanító állomások a kórházakban, ahova elsősorban a mentők vihették be azokat, akiknél súlyosabb alkoholmérgezést gyanítottak, jelenleg az Országos Toxikológiai Intézet állomásai töltik be ezt a szerepet. A britek ezzel szemben inkább az amerikai modellt követnék: az Egyesült Államokban több helyen alkalmaznak már magánkézben lévő „részegtárolókat”, amelyek a rendőrséggel együttműködve felügyeli és bírságolják meg a részegeskedőket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Összeverekedtek a szlovák képviselők a hajnalig tartó ülésen

Kocsmai hangulat uralkodott kedd éjjel a szlovák parlamentben, amikor harmadszorra futottak neki a Robert Fico elleni bizalmatlansági indítványnak. A képviselők még össze is verekedtek, és előkerült egy kartonból készült Fico-bábu is. Szerda reggel több mint száz szeszes italoktól származó üveget találtak a parlamenti kukákban.

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke

Telefonon kért elnézést Laár Andrástól a Párbeszéd elnöke

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt

Veszedelmesebbek az egyiptomi csípőszúnyogok a mesterséges fények miatt