szerző:
MTI

A jogegyenlőség nevében bezárják a Pinochet-diktatúra katonai tisztségviselőinek luxusbörtönét Chilében - jelentette be csütörtökön Sebastian Pinera államfő.

A Cordillera börtön egy katonai támaszponton van, ott tölti büntetését az 1973 és 1990 közötti Pinochet-diktatúra tíz egykori tisztségviselője, akit gyilkosságokért kínzásokért és más, emberiesség elleni bűntényekért ítéltek szabadságvesztésre. Sokkal jobb körülmények között vannak, mint a máshol fogva tartott elítéltek: kétszemélyes celláikban van fürdőszoba, meleg zuhany, természetes fény, emellett egy medence, továbbá teniszpályák és grillezők tartoznak a fegyintézethez. A tíz elítéltre 35 foglár jut, míg máshol egy börtönőr jut ötven fegyencre.

Sebastian Pinera bejelentette csütörtökön, hogy úgy döntött, tekintettel a jogegyenlőségre, bezárja a kilenc éve épült fegyintézetet. Az elítélteket egy másik helyre szállítják, ahol ugyancsak az emberi jogok megsértése miatt elítélt fegyenceket tartanak fogva.

A diktatúra elítélt katonai vezetőinek kiváltságos helyzetét azóta érték bírálatok, hogy kilenc évvel ezelőtt megépült a Cordillera börtön. A bezárásról azután döntött a chilei kormány, hogy a gyilkosságokért és emberrablásokért több mint száz évre elítélt Manuel Contreras, a diktatúra titkosszolgálatának volt főnöke interjút adott a börtönben a katonai puccs negyvenedik évfordulója alkalmából. Contreras gúnyolódott a foglárokkal, és azt állította, hogy a diktatúra éveiben eltűnt több ezer ember baloldali fegyveres volt, aki tűzharcban halt meg.

A Pinera-kormány 2011-ben elismerte, hogy a diktatúrának a korábbiaknál becsültnél 9800-al több halottja volt. Ezzel a megölt, megkínzott vagy politikai okokból börtönbe vetett áldozatok száma 40 018-ra emelkedett. A kormány becslése szerint 3095 embert öltek meg, és 1200-at "eltüntettek". Mintegy 700 katonai tisztségviselő ellen folyik eljárás, és hetvenet már elítéltek emberiesség elleni bűntények miatt Chilében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!