szerző:
MTI

Nem sikerült megoldani a patthelyzetet, a republikánus többségű képviselőház újabb javaslatait dobta vissza a demokrata többségű szenátus. Továbbra is marad tehát a kormányzati intézmények korlátozott működése.

Törvényjavaslatokat nyújtott be a republikánus többségű képviselőház az Egyesült Államokban kedden a washingtoni körzet, az amerikai természetvédelmi parkok, valamint a veteránellátás finanszírozásának folytatásáról, ám a demokrata többségű szenátus elutasította azokat.

Az amerikai kongresszus két háza között az egészségügyi reform finanszírozása miatt kirobbant költségvetési vita kedden sem oldódott meg, pedig aznap a kormányzati intézmények már csak korlátozottan tudtak működni, elsősorban a közrend és a biztonság garantálásra csökkentve tevékenységüket. 

A kongresszus mindeddig nem tudta megszavazni azt a költségvetési jogszabályt, amely az október elsején kezdődött új pénzügyi év első heteiben biztosítaná a kormányzat finanszírozását. Ilyen legutóbb 17 éve fordult elő az Egyesült Államokban. 

A republikánusok és demokraták közötti vita fő eleme az egészségügyi reform. Barack Obama elnök és demokrata pártja ragaszkodik az időbeni bevezetéséhez, a republikánusok viszont késleltetni szeretnék. 

Megfigyelők szerint a republikánusok kedden benyújtott javaslatainak célja is az volt, hogy az egészségügyi reform finanszírozása kimaradjon az új szabályozásból. A demokraták azzal az érvvel utasították vissza, hogy ezeknél fontosabb területek is vannak, amelyek kiadásait fedezni kellene.

A képviselőház szerdán várhatóan újabb tervezeteket nyújt be szavazásra ugyanezekben a témában, de az elfogadásukra nincs sok esély. 

Jack Lew pénzügyminiszter kedden arra figyelmeztette a kongresszusi vezetőket, hogy megkezdte az utolsó rendelkezésére álló lehetőségek kihasználását annak érdekében, hogy megakadályozza a kormányzati adósságplafon elérését, ami tényleges fizetésképtelenséghez vezethet. Megismételte, hogy számításai szerint október 17-ére kimerülnek a rendelkezésre álló források és finanszírozási lehetőségek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!