szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Lech Walesa példakép a Magyarországot ma vezető politikusgeneráció számára - mondta Kövér László miután a volt lengyel államfővel folytatott megbeszélést csütörtökön Gdanskban.

Az Országgyűlés elnöke újságíróknak nyilatkozva megtiszteltetésnek nevezte, hogy találkozhatott Lech Walesával, akivel - mint mondta - Európa, Magyarország és Lengyelország jelenéről és jövőjéről ejtettek szót.

Kövér László kiemelte: a Magyarországot ma vezető politikusgeneráció számára Lech Walesa példakép. Míg nagyszüleiknek a II. világháború, a szüleiknek az 1956-os forradalom volt a történelmileg meghatározó élmény, addig nekik 1980-81 Lengyelországa, Gdansk és a Szolidaritás mozgalma. Amit a kommunizmus megdöntéséhez megtanulhattak, azt Lengyelországtól tanulhatták meg - fogalmazott a házelnök.

A találkozón szó volt a parlamenti együttműködésről, és arról, hogy az unió keretein belül a két országot a közös múlt és a történelem együttműködésre predesztinálja. Ez a történelmi egymásra utaltság az, ami barátokká tett bennünket, és ez segít, hogy a jövő Európájában egy erős Közép-Európáért, erős Lengyelországért és erős Magyarországért közösen munkálkodjunk - mondta Kövér László.

Lech Walesa, aki szavai szerint még ma is forradalmárnak tartja magát a találkozón, kifejtette: van esély a békére, a fejlődésre és a jólétre, de javítani kell a jelenlegi gazdasági rendszeren és magán a demokrácián is. Fontos, hogy a demokrácia értékekre épüljön, és abban, hogy mit tekintenek annak, konszenzusra kell jutni. A Nobel-békedíjas lengyel politikus, volt államfő megjegyezte: Európában ma nincsenek értékek, és egykor nem ezért küzdöttek. Szolidaritásra van szükség az egész kontinensen - hangsúlyozta, majd hozzátette: a mentalitáson a legnehezebb változtatni. Kitért továbbá a szociális különbségek csökkentésének fontosságára is.

A találkozó végén az Országgyűlés elnöke átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, amelyet Lech Walesa 70. születésnapjára küldött. Kövér László ajándékul egy üveg 1956-os évjáratú tokaji aszút, és egy parlamenti albumot nyújtott át. Az Országgyűlés elnöke látogatása során megbeszélést folytatott Pawel Adamowiczcsal, Gdansk főpolgármesterével.

A nap folyamán Kövér László koszorút helyezett el az 1970-ben elesett kikötőmunkások emlékművénél, és megtekintette a Szabadságba vezető utak című kiállítást.

Az Országgyűlés elnöke kétnapos hivatalos látogatása zárónapján találkozott Eleki Istvánnal, a Lengyel-Magyar Egyesület 96 éves alapítójával és a magyar emigráció képviselőivel is. A találkozón a lengyelországi magyarok mindennapjairól, lehetőségeiről volt szó. Eleki István - aki az egyszerűsített honosításnak köszönhetően a közeljövőben válhat ismét magyar állampolgárrá - kiemelte: soha nem érzett megkülönböztetést magyarsága miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!