szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Simbarashe Mumbengegwi külügyminisztert olyan biztonsági ellenőrzésnek vetették alá a John F. Kennedy repülőtéren, amely nyilvánvalóan sértette diplomáciai előjogait.

Sérelmezik a zimbabwei hatóságok, hogy az ország külügyminiszterét megmotozták a napokban a New York-i John F. Kennedy repülőtér biztonsági ellenőrzésén - közölte kedden a zimbabwei külügyminisztérium.

Simbarashe Mumbengegwi külügyminisztert olyan biztonsági ellenőrzésnek vetették alá, amely nyilvánvalóan sértette diplomáciai előjogait. Az eset miatt behívatták a hararei külügyminisztériumba az Egyesült Államok zimbabwei nagykövetét, aki elnézést kért, és megígérte, hogy utánanéz az ügynek - közölte Joey Bimha külügyi államtitkár.

A zimbabwei külügyminisztert akkor motozták meg a New York-i repülőtéren, amikor éppen hazájába készült visszatérni az ENSZ Közgyűlésének ülésszakáról, a Robert Mugabe zimbabwei elnököt kísérő delegáció tagjaként.

Zimbabwe és az Egyesült Államok között feszült a viszony azóta, hogy Washington büntetőintézkedéseket vezetett be Harare ellen a 2002-ben tartott választások miatt, amelyeken nyugati megfigyelők szerint Mugabe elnök csalással aratott győzelmet. Az Egyesült Államok a legutóbbi, júliusi választások után is szóvá tette a szabálytalanságokat, és úgy vélekedett, hogy a zimbabwei voksolás hivatalos eredménye "nem a nép akaratát tükrözi".

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Videón a titok: így működik az Oppo feltekerhető kijelzős telefonja

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Elfogták a férfit, aki egy SZFE-maszk miatt vághatta meg egy nő arcát Csepelen

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina

Premier: Víg Mihály legendás dalát dolgozta fel Pátkai Rozina