szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Rekordmennyiségű csapadékot, áradást, forgalmi dugókat és haláleseteket hozott a Fitow tájfun a hét elején Sanghajban.

A város meteorológiai megfigyelőállomásának adatai szerint a kelet-kínai metropolisra egy nap alatt több mint 180 milliméternyi eső zúdult, ami a legmagasabb érték az elmúlt 52 évben. Hétfőn és kedden a város hat kerületében a 200 millimétert is meghaladta a csapadék mennyisége. Az eső több mint félezer háztartásban okozott jelentős károkat, több mint száz utat pedig teljes egészében járhatatlanná tett. A lakosoknak több mint hatezer tűzoltó és több száz pótlólagosan üzembe helyezett jármű segített.

A csatornarendszer a város egyes kerületeiben teljesen felmondta a szolgálatot, félméteres vagy azt is meghaladó "városi folyóvá" változtatva az utcákat. A helyi televízió felvételei a város parkjaiban található tavak áradásáról is beszámoltak, és a hattyúk nem egy esetben a hagyományosan forgalmas utcákra sodródtak. 

A város modern metróhálózata kisebb kihagyásokkal úszta meg a helyzetet, a déli vasútállomáson bekövetkezett áramszünet ugyanakkor számos járat késését okozta. Az eső a buszhálózatot is megbénította. Az egyik busz például egy csatornában ragadt, és az emelkedő vízszint az utasokat veszélyeztette, akiket végül a hatóságok menekítettek ki. 

Az özönvízszerű eső több mint harminc repülőjárat törlését és száz járat késését okozta, több mint féltucat nemzetközi járat sem tudott elindulni. A városban legalább két, az esőzés okozta halálesetet is jelentettek: egy középkorú párt elektromos áramütés ért beázott otthonában.

Sanghajon túl több más keleti parti várost is elárasztott az eső, így Jüjaót, Hangcsout vagy Ningpót és a délebbre fekvő Vencsout, ahonnan legalább tíz halálesetet és öt ember eltűnését jelentették a hatóságok szerda délután. A tájfun gyengülőben van, elvonulása a hét második felében várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Csak akkor környezettudatos a magyar, ha spórol is vele

Ismét több mint százezren tüntettek Fehéroroszországban

Ismét több mint százezren tüntettek Fehéroroszországban

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő