szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Hamász vállalta a felelősséget egy Izraelbe vezető alagút létesítéséért.

A Hamász radikális palesztin szervezet vasárnap este vállalta a felelősséget egy az általa ellenőrzött Gázai övezetből Izraelbe vezető alagút létesítéséért. Az alagutat az izraeli hadsereg napokkal ezelőtt fedezte fel, és azonnal lerombolta. A hadsereg azt állította, hogy a föld alatti folyosóban nagymennyiségű robbanóanyagra bukkant.

A Hamász egyik rádióadójának internetes oldalán megjelent közlemény szerint a szervezet fegyveres szárnya vállalta a felelősséget a Hán-Júnisz nevet viselő alagút építéséért. A csoport szóvivője szerint annak létesítésével céljuk az volt, hogy elérjék az izraeli börtönökben fogva tartott több ezer palesztin szabadon bocsátását.

Hét évvel ezelőtt, 2006-ban az egyik ilyen alagúton keresztül jutottak be fegyveresek Izraelbe és fogták el Gilád Salit tizedest, akit ötéves fogva tartás után egy fogolycsere-egyezmény keretében engedtek szabadon a Gázai övezetből. A katona elengedése fejében Izrael 1400 palesztin foglyot engedett ki a börtönből.

A Hán-Júnisz alagút mintegy két héten belül a második ilyen jellegű építményt volt, amelyet az izraeliek felfedeztek. Egy másik alagút az övezet déli részén található Abszán nevű falutól indult, és az izraeli Ein-Haslosa nevű kibucnál ért véget. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász azt tervezte, hogy az alagutakon keresztül támadásokat hajt végre, illetve izraeli katonákat rabol el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet

Mikulástroli és Fénytroli is járja idén Budapestet

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

M. Richárd olyan helyen edzett, ahol nem lett volna szabad

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai és a nyeremények

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai és a nyeremények