szerző:
MTI

Vád alá helyezték Pinochet volt chilei diktátor egykori titkosrendőrségének főnökét, Manuel Contrerast, valamint a szervezet másik hetvennyolc tagját.

Egy chilei bíró vád alá helyezte Pinochet volt chilei diktátor egykori titkosrendőrségének (DINA) a főnökét, Manuel Contrerast, valamint a szervezet másik hetvennyolc tagját kedden, mert a vádlottakat azzal gyanúsítják, hogy 1976 és 1977 között felelősek voltak nyolc kommunista aktivista haláláért, illetve eltűnésért - közölték az igazságügyi hatóságok.

Contreras jelenleg életfogytiglani börtönbüntetését tölti Chilében, eredetileg ugyanis emberiesség elleni bűntettek vádjával közel háromszáz évre ítélték.

A DINA a katonai puccsot követően több műveletet is indított azzal a célzattal, hogy elfogja a chilei kommunista párt nyolc tagját, az akciók a "Calle Conferencia" fedőnevet viselték, amely egy utca neve Santiago de Chile központjában.

Egy 1991-ben kiadott hivatalos jelentés szerint a DINA a Pinochet-diktatúra első éveiben közel 3000 baloldali személyt gyilkolt meg vagy tüntetett el, ezreket pedig megkínzott.   Augusto Pinochet néhai tábornok 1973. szeptember 11-én az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) közreműködésével megdöntötte a demokratikusan megválasztott szocialista Salvador Allende kormányát, és átvette a hatalmat. Chilében kormányadatok szerint a Pinochet-érában 3195 embert öltek meg - vagy tartanak nyilván eltűntként -, és további csaknem 28 ezer foglyot megkínoztak. Az egykori diktátor 2006-ban, 91 évesen hunyt el.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!