szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az üvegházhatású gázok gyorsuló növekedése megnehezíti, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon.

Rekordot döntött az üvegházhatású gázok légköri koncentrációja 2012-ben - jelentette be a Meteorológiai Világszervezet (WMO) főtitkára szerdai sajtótájékoztatóján.

A légköri szén-dioxid koncentrációja felgyorsult, 2012-ben elérte a 393,1 ppm (milliomod térfogatrész) arányt, ami azt jelenti, hogy a légkört alkotó gázelegy egymillió molekulájából 393,1 a szén-dioxid-molekula. Ez az arány 2,2 ppm-mel magasabb, mint a 2011-ben mért érték. A globális felmelegedésért felelőssé tehető legfontosabb gázokról szóló éves jelentés - amelyet szerdán bocsátott ki a WMO - kimutatta, hogy a szén-dioxid koncentrációjának tavalyi növekedése meghaladta az előző évtized évi átlagos 2,02 ppm-es emelkedését. 

A metán és a nitrogén-oxid koncentrációja szintén meghaladta az előző évi csúcsot - tudósított a BBC hírszolgálata a jelentésről. Az éves jelentés a kibocsátott gázok légköri, tehát nem a talaj közeli koncentrációját méri. A szén-dioxid a legfontosabb a mért gázok közül. Az emberi tevékenység révén a légkörbe kerülő mennyiségnek mintegy fele marad a légkörben, a többit a növények, a fák, a talaj és az óceánok szívják magukba. Az iparosodás korának 1750-es évekbeli kezdete óta a légköri szén-dioxid sűrűsége a világon átlagosan 141 százalékkal emelkedett.

Michel Jarraud, a WMO főtitkára elmondta: az üvegházhatású gázok gyorsuló növekedése megnehezíti, hogy a globális felmelegedés 2 Celsius-fok alatt maradjon. Ez az a szint, amelyben a 2009-es koppenhágai ENSZ-klímakonferencián az országok megállapodtak. Idén májusban a szén-dioxid légköri koncentrációja meghaladta a szimbolikus 400 ppm-es szintet, azonban a WMO adatai alapján a globális éves átlag csak 2015-ben vagy 2016-ban éri el ezt az arányt.

A metán koncentrációja is rekordmagasságot, 1,819 milliárdod térfogatrészt ért el tavaly. A jelentés szerint egyelőre nem lehet tudni, vajon emberi tevékenység, például a szarvasmarha-tenyésztés és a szemétlerakók, vagy a természetes források, például a mocsarak táplálják a növekedést. 

A jelentés szerzői úgy vélik, az emelkedő kibocsátás a trópusi térségből és az északi félteke mérsékelt égövi régióiból származik, nem pedig az Északi-sarkvidékről, ahol az állandóan fagyott talaj felengedése hosszú ideje aggodalomra ad okot.

A nitrogén-oxid kibocsátása is nőtt, 2012-ben 325,1 milliárdod térfogatrészt mértek, amely 120 százalékkal haladta meg az iparosodás előtti szintet. A szén-dioxidhoz képest ugyan elenyésző a koncentrációja, melegítő hatása azonban 298-szor nagyobb, és az ózonréteg károsításában is szerepet játszik. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Főúton tolató kamiont fogtak a rendőrök, nem múlt sokon a tragédia – videó

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Hétfőtől kötelező az új, jobban értelmezhető energiacímkék használata

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős

Idecsalta, majd éhbérért dolgoztatta pakisztáni szakácsait egy vendéglős