szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre terjed az erőszak Szerbiában, évről évre 700-800-zal nő az ilyen esetek száma, amelyek több mint 20 százaléka a gyerekek ellen irányul – hangzott el csütörtökön egy kragujeváci konferencián. A tanácskozás résztvevői egyetértettek abban, hogy a gyerekeket ért támadások miatt szigorúbb és gyorsabb büntetésekre van szükség.

A Gyerekek erőszaktól való védelme Délkelet-Európában nevű projekt kétnapos záró konferenciáján Slavica Djukic Dejanovic szerb egészségügyi miniszter megállapította, hogy az erőszakkal szembeni zéró toleranciát kell célul kitűzni, emellett azonban változtatni kell a gyereknevelés módján is.

"A gyerekek - ahogy a felnőttek is - azt adják, amijük van. Ha agresszív módszerekkel neveljük őket, akkor agresszió alakul ki bennük is" – magyarázta a tárcavezető. Szerinte az igazságügyi szervek lassan reagálnak, sokat kell várni a büntetésekre, még akkor is, amikor bizonyosságot nyer, hogy erőszak történt.

Brankica Jankovic szociálisügyi államtitkár elmondta, hogy tavaly összesen 9325 erőszakos esetet jelentettek országszerte, ezek több mint 20 százalékát gyerekek ellen követték el. 2006 óta folyamatosan nő az erőszakos cselekmények száma: évente 700-800-zal.

Kiemelte, hogy azokban a közösségekben aktívabb az erőszak elleni fellépés, ahol a szociális központ, a rendőrség, az iskola, valamint az egészségügyi és nem kormányzati szervek együttműködnek.

Muhedin Fijuljin oktatásügyi államtitkár rámutatott arra, hogy amióta 2005-ben elindították az Erőszakmentes iskola elnevezésű programot, egyes iskolában a felére csökkent az agresszió, az erőszak ellenes fellépést támogató magatartás pedig 56-85 százalékkal nőtt. A programban eddig körülbelül 17 ezer tanár és 230 ezer diák vett részt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!