szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Első fokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek hétfőn három észak-kaukázusi férfit, mert a vád szerint részt vett a Moszkva környéki Domogyedovó repülőterén 2011 januárjában elkövetett merényletben.

A bíróság négy vádlott ügyében hozott döntést, valamennyiüket bűnösnek mondták ki a merénylet előkészítésében, az öngyilkos merénylő helyszínre szállításában és szervezett bűnözői csoportban való részvételben.    

A per negyedik vádlottja, Ahmed Jevlojev 10 évet kapott. A fiatal férfi annak a Magomed Jevlojevnek a testvére, aki a vizsgálat szerint a domogyedovói nemzetközi repülőtér csarnokában elkövette az öngyilkos merényletet. Ahmed azt állította a bíróságon, hogy semmit sem tudott a robbantás előkészületeiről.

A testület arra kötelezte a vádlottakat, hogy térítsék meg a velük szemben támasztott több mint 30 millió rubeles (körülbelül 210 millió forint) kárigényt is. A védelem szerint a vád nem bizonyított és azt kérte, hogy a kártérítési ügyet külön, polgári peres eljárásban tárgyalja a bíróság.

2011. január 24-én a Moszkva közelében lévő Domogyedovó nemzetközi repülőterének érkezési utascsarnokában a merénylő 5 kilogramm trotil hatóerejének megfelelő robbanószerből készített pokolgépet hozott működésbe. A halottak és a sérültek között orosz és külföldi állampolgárok is voltak. Az elkövető, Magomed Jevlojev egy Aszlan Bjutukajev nevű férfi fegyveres csoportjához tartozott, ami a Doku Umarov által 2007-ben kikiáltott Kaukázusi Emirátus nevű illegális szervezet részeként működik az Észak-Kaukázusban.

A Moszkvai területi bíróság több mint egy éve kezdte meg a zárt tárgyalást a domogyedovói merénylet ügyében. A terrorcselekmény megrendelőit eddig nem sikerült kézre keríteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

Már interneten is lehet vásárolni az Aldiból Budapesten

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

„Utoljára akkor tudtam édesanyámmal beszélni, amikor elvitte a mentő”

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán

Ismeretlen holttestet találtak az M1-es autópályán