szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Visszaérkezett a Földre hétfő reggel a Szojuz űrhajó három űrhajóssal és az olimpiai fáklyával, amellyel két kozmonauta két nappal korábban űrsétát tett a Nemzetközi Űrállomáson. Az űrhajó több mint háromórás út után a kazahsztáni sztyeppén ért földet közép-európai idő szerint 3 óra 49 perckor.

Az egyik orosz tévé, valamint az amerikai űrkutatási hivatal tévéje élőben közvetítette az érkezést.

Oleg Kotov és Szergej Rjazanszkij orosz űrhajósok körülbelül 400 kilométeres magasságban léptek ki szombaton a világűrbe a Földön két kilogrammot nyomó fáklyával, amelyet nem gyújtottak meg: az űrállomáson biztonsági okokból, kint a kozmoszban pedig az oxigén hiánya miatt nem éghetett.

A két kozmonauta az űrsétán többször is átadta egymásnak a fáklyát, így tulajdonképpen az űrben is elvégezték a váltófutást. A fáklya végét egy különleges kábelhez rögzítették, nehogy véletlenül elveszítsék a világűrben.

A szocsi olimpiáé lesz a legek váltófutása, a fáklyát 65 ezer kilométeres útján elviszik még egyebek között a szibériai Bajkál-tó mélyére és a Kaukázus legmagasabb csúcsára, az Elbruszra. A világ legnagyobb, atommeghajtású jégtörő hajóján már megjárta az Északi-sarkot is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál

Pion István a Pesti Hírlap új főszerkesztője, változások a 168 Óránál

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

Ferenc pápa is üzent a nizzai merénylet után

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban

A nizzai késelés után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Franciaországban