szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb mélypontra jutott a francia elnök népszerűsége, egy keddi felmérés szerint már csak a franciák alig 21 százaléka elégedett Francois Hollande politikájával.

Amióta közvélemény-kutatások készülnek Franciaországban, még soha nem volt ennyire népszerűtlen a köztársasági elnök.

Miközben Bretagne-ban a francia adópolitika ellen hetek óta tartanak a tiltakozások, a héten pedig a tanárok és a vállalkozók is munkabeszüntetésekre készülnek tiltakozásul a baloldali kormány adóemelési intézkedései ellen és a nem csökkenő munkanélküliség miatt, a felmérés - amely szerint a franciák 67 százaléka kormányátalakítást szeretne - valóságos politikai válságot okozott a nemzetgyűlésben, ahol már kormánypárti politikusok is követelték Jean-Marc Ayrault távozását a kormány éléről.  

"Úgy tűnik, hogy a kormány egyszerre megsüketült és nem is hallatja a hangját. Sürgős jelet kell küldeni a franciáknak a párbeszéd helyreállítására. Igen, sürgősen le kell cserélni a miniszterelnököt" - jelentette ki Malek Boutih szocialista képviselő. Szerinte az államfőnek "erősebb személyiségekkel kellene körülvennie magát". 

Ayrault távozását követelte Anne Hidalgo is, aki a szocialisták fővárosi főpolgármester-jelöltje a jövő tavaszi önkormányzati választásokon. A jelenlegi párizsi főpolgármester-helyettes szerint a legnépszerűbb kormánytag, Manuel Valls belügyminiszter, Martine Aubry, Lille polgármestere vagy Claude Bartolone, a nemzetgyűlés elnöke lenne a legalkalmasabb miniszterelnöknek. 

A javaslatot a szocialisták nemzetgyűlési frakciója elutasította, Aubry és Valls pedig maga jelezte, hogy egységesen kiállnak a miniszterelnök és a köztársasági elnök politikája mellett. "Nehéz feladatot kell végrehajtanom, semmi nem térít el ettől, és semmi kétségem nincs afelől, hogy élvezem a szocialista képviselők és szenátorok támogatását" - reagált a személye körüli vitára a kormányfő. 

Az egyre nagyobb társadalmi elégedetlenséget jelzi, hogy a november 11-i nemzeti ünnepen több helyen is kifütyülték az államfőt. Ez annyira ritkaságnak számít Franciaországban, hogy azt még a jobboldali ellenzék is elítélte. Luc Chatel, a legnagyobb ellenzéki párt, a Népi Mozgalom Uniójának (UMP) alelnöke ugyanakkor a nemzetgyűlésben azt mondta, hogy "Hollande, aki nyugodt országot ígért, vihart kelt". Szerinte még soha nem uralkodott olyan elégedetlenség az országban, mint jelenleg.  

Christian Jacob, az UMP frakcióvezetője szerint Hollande "puhány, tekintély nélküli elnökséget vezetett be, amely minden népszerűtlenségi rekordot megdönt". "Ön egy fantomkormány élén áll" - fogalmazott az ellenzéki képviselő a nemzetgyűlésben a kormányfőhöz fordulva. Ayrault szerint viszont az ellenzék próbálja úgy beállítani a helyzet, mintha intézményi válság lenne Franciaországban. 

A balliberális Le Monde című napilap arra hívta fel a figyelmet, hogy az államfőnek egyszerre kell az általános politikai és a társadalmi elégedetlenséget kezelnie, a konzervatív Le Figaro szerint pedig a hatalommal szembeni harag állandósult Franciaországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”

Karácsony a kormány ajánlatáról: „Az ég szerelmére, mi lenne, ha egyszerűen nem vennék el a főváros pénzét?”

Teljesen bezárkózott egy Vas megyei falu, kritikus a járványhelyzet  a polgármester szerint

Teljesen bezárkózott egy Vas megyei falu, kritikus a járványhelyzet a polgármester szerint

Koponyacsontból rekonstruálta egy ismeretlen elhunyt fiú arcát a rendőrség

Koponyacsontból rekonstruálta egy ismeretlen elhunyt fiú arcát a rendőrség