szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emberi gondatlanság vezetett ahhoz a múlt pénteki végzetes olajvezeték-robbanáshoz, amelynek legalább 55 halálos áldozata, több mint 130 sérültje van, kilenc eltüntet továbbra is keresnek - közölte a kínai állami munkavédelmi hivatal hétfőn.

Az olajvezeték és a városi vízelvezető hálózat nyomvonalait nem szabták meg körültekintően, a vezeték ellenőrzése kifogásolható volt, a szivárgás okozta probléma elhárítása pedig nem volt szakszerű - állapította meg Jang Tung-liang, a hivatal igazgatója, aki egyben a helyszíni vizsgálat vezetője is. Elhangzott: a nyomozás folytatódik, abba bevonták a legfőbb ügyészség szakembereit is.

A Santung tartományi Csingtao kikötőváros Huangtao kerületében pénteken hajnalban észlelték a Sinopec olajvállalat vezetékének meghibásodását, ám csaknem hét órával később, a hiba elhárítása közben két robbanás történt.

A robbanások az olajvezeték tisztításakor következtek be, ezek ereje akkora volt, hogy a helyén hatalmas kráter keletkezett, egy ház tetejét is megbontotta, autók borultak fel, ablakok törtek be, felszakadt az utak aszfaltburkolata,és olajjal szennyeződött a környék. A városi önkormányzat állítása szerint a robbanásig nem tudtak a szivárgásról.

Bár a csőben a kőolaj szállítását már hajnalban leállították, a szivárgó olaj bejutott a vízelvezető rendszerbe, és ezen keresztül elérte a tengert.

A Sinopec közölte, hogy a vezetéket 1986-ben helyezték üzembe, csaknem 250 kilométer hosszú, éves kapacitása 10 millió tonna. A vezeték eredetileg a külvárosban épült, ám a városiasodás üteme miatt mára már egy közel 1,4 milliós kerület központján vezet át lakóépületek és bevásárlóközpontok között. A tulajdonos vállalat ezzel magyarázta a vezeték karbantartásának nehézségeit. Mindazonáltal állítólag a cég a múlt hónapban indított egy átfogó biztonsági ellenőrzést, köztük a robbanás helyszínén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

A hegyekbe viszi új atomközpontját Irán, műholdképeken látni, ahogy zajlik az építkezés

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Európa leggazdagabb embere mégiscsak megszerzi a Tiffanyt

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól

Élményvárossá tennék Budapestet, 3 milliárdot már kaptak hozzá az államtól